JABLUNKOV / Každoroční Świętogóralska Kawiarenka Pod Pegazem, která se koná jako doprovodná akce jablunkovského Gorolskigo Święta, je vždy věnována osobnostem regionu, které by daný rok slavily životní jubileum. Stejně tomu bylo i v pátek 2. srpna v Domu PZKO v Jablunkově.  

Letos bylo setkání věnováno dvěma skvělým Polákům z české strany Těšínského Slezska, kteří by slavili sto let. Jednalo se o profesora Stanisława Hadynu, rodáka z Karpentné, dirigenta, skladatele, spisovatele a zakladatele souboru ZPiT Śląsk, a o skvělého spisovatele, novináře, kulturního animátora Henryka Jasiczka.  

Mezi hosty kavárničky byli dcera a vnuk Henryka Jasiczka

Hostitelem večera byl Stanisław Gawlik, který přivítal mj. Danutu Palowskou, dceru Henryka Jasiczka a vnuka básníka Mariana Palowskiego. O Hadyně a Jasiczku vyprávěl dlouholetý účastník kavárničky Janusz Wójcik z opolského Brzegu. 

Do tématu uvedl posluchače Janusz Wójcik

„Když se podíváme na osud těchto dvou postav, najdeme na cestách biografie dva samostatné příběhy, dvě odlišné osobnosti a také drama lidského života,“ řekl Wójcik. „Henryk Jasiczek strávil svůj život na této Zemi ve stínu, Stanisław Hadyna v Polsku, na výsluní,“ porovnával.

Hostitelem večera byl Stanisław Gawlik

Hadyna v roce 1952 založil fungující dodnes a jeden z nejlepších polských souborů ZPiT Śląsk. V roce 1968 odjel z Katovic do Krakova, pak zůstal hudebním ředitelem krakovského divadla Słowackého.

Jasiczek, který zůstal na Zaolší, dostal po 1968 roce zákaz publikování.  „I když ho zlomili jako člověka, jako básníka ne. Z té doby pocházejí jeho nejkrásnější básně,“ informoval Wójcik.

Písně Stanisława Hadyny zazpívala Beata Kantor

Na setkání písně Hadyny zazpívala Beata Kantor, absolventka Hudební akademie v Krakově, kterou doprovázela Joanna Lipowczan-Stawarz z Hudební školy v Těšíně. Úryvky z Hadynovy knihy „W pogoni za wiosną” a básně a humorné vyprávění od Jasiczka přednesl bývalý ředitel Těšínského divadla a herec Karol Suszka. 

Úryvky z tvorby spisovatelů přednesl Karol Suszka

 

Pořadatelům kavárničky poděkoval předseda jablunkovského Místního skazu PZKO Jan Ryłko.

 Tuto literárně-hudební akci doprovázela výstava v Domě PZKO „Rozśpiewany świat Stanisława Hadyny”. V Městeském lese pak po tři dny byla k vidění výstava  „Historie niepoślednie Henryka Jasiczka”. Obě expozice připravil Marian Steffek z Dokumentačního střediska (Ośrodka Dokumentacyjnego) Kongresu Poláků. 

CR

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.