1. Den herce

Kdy: pátek 22. března, 16.00
Kde: Český Těšín

Místní skupina PZKO Český Těšín centrum zve na setkání s herci Polské scény a Scény Bajka Těšínského divadla. Setkání se uskuteční v kavárně Avion.

2. Jaro a velikonoce

kdy: sobota 23. března, 14.00
Kde: Mosty u Jablunkova

V Domě PZKO bude probíhat tradiční Gorolský den s řemeslem na téma „Jaro a Velikonoce“. Během celého odpoledne si můžete zakoupit nebo sami vyrobit krásnou velikonoční dekoraci, připraveny budou velikonoční dílny a velikonoční jarmark, vystoupení dětí a další atrakce.

3. Karol Michejda – významný slezský evangelický pastor a buditel

Kdy: sobota 23. března, 9.00
Kde: Bystřice

V centrum LECAW proběhne konference na téma Karol Michejda – významný slezský evangelický pastor a buditel, kterou pořádá historická splečnost Hereditas. Přednášet budou ThDr. Józef Szymeczek DR, ks. Bp biskup Jan Wacławek oraz ks. Jan Badura. K vidění bude výstava věnována Karolu Michejdovi.

4. Dejte vejce malovaný

Kdy: sobota 23. března, 10.00-15.00
Kde: Chotěbuz

Velikonoce se blíží! Zastavte se v sobotu v Archeoparku a vyrobte si originální velikonoční kraslici. Součástí akce bude i soutěž o nejkrásnější kraslici.

5. Pochod „K pramenům Wisly”

Kdy: sobota 23. března, 8.00
Kde: Visla

PTTS Beskid Śląski zve všechny zájemce na jubilejní XX mezinárodní turistický pochod K pramenům Wisly. Akce je určená pro běžkaře i pěší turisty. Trasa povede z Istebné-Buczniku k turistické chatě PTTK na Przysłopie. Zpáteční cesta povede do Wisly-Černého. Odjezd autobusu z Cieszyna v 8.00 ze zastávky Cieszyn-Celma.

6. Cesta k harmonii

Kdy: sobota 23. března
Kde: Karviná

V MěDK v Karviné-Novém Městě proběhne XXIII. ročník festivalu se zaměřením na zdravý životní styl, alternativní medicínu, sebepoznání, duchovní hudbu a meditační cvičení. Festival je doplněn prodejem zdravých produktů, bylinek, čajů, drahých kamenů, odborné literatury, poradenstvím.

7. Vítání jara

Kdy: sobota 23. března, 14.00
Kde: Český Těšín

Sřredisko volného času Amos zve do Pink areny na předvelikonoční setkání folklórních souborů, rodin s dětmi a široké veřejnosti. V programu: Velikonoční jarmareček, rukodělné workshopy, velikonoční zvyky v podání souboru Slezanek a Slezan s cimbálovou muzikou, průvod s vynášením a upálením Mořany. Jako host vystoupí kapela Wałasi z Istebné.

8. Knižní jarmark

Kdy: neděle 24. března, 10.00-13.00
Kde: Hrádek

V Domě PZKO v Hrádku bude možné koupit knihy „za babku“ pro dospělé, děti a mládež, v polštině, češtině, angličtině. Výtěžek z prodaných knih poputuje pro školky v Hrádku.

9. Upleteme si karabáč

Kdy: neděle 24. března, 16.00
Kde: Věřňovice

Místní skupina PZKO ve Věřňovicích zve v neděli do Domu PZKO na tematické jarní setkání Upleteme si karabáč.

10. Koncert velkopostních písní

Kdy: neděle 24. března, 16.00
Kde: Cieszyn

V kostele sv. Máří Magdalény se uskuteční koncert velkopostních písní v podání skupiny Kapela Fedaków z Katovic. Kapela Fedaków v repertoáru má lidovou hudbu ze Slezka a ostatních regiónu a taky hudbu inspirovanou polskou lidovou hudbou.

(pe)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.