REGION / Už víme, kdy se bude konat Týden beskydské kultury (TKB), jehož součástí je i Gorolski Święto. Ve dnech 29. července až 6. srpna 2023 budou TKB hostit Wisła, Szczyrk, Żywiec, Maków Podhalański, Oświęcim, Istebna, Ujsoły a Jablunkov.

Gorolski Święto se letos uskuteční ve dnech 4.-6. srpna. Organizátoři již připravují program akce. Tématem národopisného semináře, který bude Gorolski Święto doprovázet, bude Horní Orava. V této souvislosti přijela začátkem února do Jablunkova delegace z obcí Lipnica Wielka a Oravská Polhora.

Začátkem února přijela do Jablunkova delegace z obcí Lipnica Wielka a Oravská Polhora.

Akce pořádané v rámci Týdne beskydské kultury:

  • Festiwal Folkloru Górali Polskich v Żywci (29. července – 1. srpna 2023 prezentace v rámci soutěže, 6. srpna 2023 závěrečný koncert finalistů)
  • Międzynarodowe Spotkania Folklorystyczne ve Visle (2. – 4. srpna 2023 prezentace v rámci soutěže, 5. srpna 2023 závěrečný koncert)
  • Festyn Istebniański v Istebné (29. – 30. července 2023)
  • Gorolski Święto v Jablunkově (4. – 6. srpna 2023)
  • Wawrzyńcowe Hudy v Ujsolech (5. – 6. srpna 2023)

Mezinárodní folklorní festival

Týden beskydské kultury je významným mezinárodním folklorním festivalem. TKB se poprvé konal v roce 1964. Inicioval ho skromný, z dnešního pohledu ale velmi chytlavý nápad kulturních aktivistů a folklorních nadšenců z Wisly.

Byla to reakce na potřebu horalů setkávat se ve slavnostní, přátelské atmosféře, společně muzicírovat, tančit, dělit se o své kulturní bohatství a hovořit o „horalských“ tématech. Nápad z Wisly inspiroval nadšence z dalších beskydských měst, a tak se festival začal rozrůstat.

Týden beskydské kultury

Během Týdne beskydské kultury obvykle vystupuje téměř stovka souborů, přičemž více než desítka je zahraničních, z celého světa. Organizátoři připravují jarmarky a trhy lidového umění, konají se workshopy a soutěže.

Gorolski Święto

Vybrané soubory vystupují také na festivalu Gorolski Święto, který pořádá Místní skupina Polského kulturně-osvětového svazu v Jablunkově. Gorolski Święto je mnohem starší festival než TKB; Poláci žijící v Jablunkově ho pořádají od roku 1947. Díky úsilí Władysława Młynka se stal jednou z akcí Týdne beskydské kultury.

Plakát akce

Plakát letošního ročníku navrhl Wiesław Łysakowski.

Přeložený článek

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.