ŻYWIEC / Známe výsledky 31. Mezinárodních folklorních setkání v Żywci. Konaly se v rámci 59. ročníku Týdne beskydské kultury. Grand Prix na 31. ročníku Mezinárodních folklorních setkání v Żywci získal bulharský soubor Topoli z Topoli.

Mezinárodní folklorní setkání, během nichž soubory představují krásu a bohatství světového folkloru, se konají od roku 1990, vždy jako součást Týdne beskydské kultury. Letos se o Grand Prix ucházelo 13 souborů – 10 zahraničních a tři polské.

„Bulharský soubor Topoli z Topoli, který získal Grand Prix, v prezentaci ukazující ukázku svatby z jejich regionu, přesněji řečeno posledního dne svatby, splnil všechny povinné podmínky. Divákům zprostředkoval věrný a jasný průběh rituálu s využitím mnoha rekvizit,“ uvedla předsedkyně umělecké rady Michalina Wojtas. Dodala, že prezentace tohoto programu má velký význam mimo jiné z hlediska předávání tradic jiných národů v souvislosti s postupující unifikací v Evropě.

Jednání poroty

Mezinárodní umělecká rada jednala pod vedením Michaliny Wojtas, choreografky a expertky polské sekce Mezinárodní rady organizátorů folklorních festivalů a lidového umění. Kromě ní byli letos členy Rady: Dr. Bożena Lewandowska (etnomuzikoložka), Jerzy Ciecieląg (hudebník, expert polské sekce CIOFF), Dr. Evgeniya Grancharova (etnochoreoložka, expertka bulharské sekce CIOFF), Lucia Franická Macková (etnoložka, expertka slovenské sekce CIOFF), Milan Zelinka (choreograf, expert české sekce CIOFF), Jurij Wojnarowski (hudebník, expert ukrajinské sekce CIOFF).

Rada dále udělila šest regulérních cen těmto souborům: Volynianka z Lucku (Ukrajina) – za interpretaci jarních písní, Varaždin z Varaždinu (Chorvatsko) – za prezentaci archaického ženského tance, Olšava z Uherského Brodu (Česká republika) – za vysokou uměleckou úroveň hudby, Etnos ze Skopje (Severní Makedonie) – za prezentaci hudby a tanců z radovské oblasti, Nógrád ze Salgótarjánu (Maďarsko) – za dramaturgii celého pořadu.

Porota nemohla hodnotit soubor z Kolumbie z důvodu překročení předepsané doby pro prezentaci.

(tisková zpráva)

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.