POLSKO / Svátek Tří králů, tedy 6. leden, letos připadá na sobotu. V Polsku je to státní svátek, což znamená, že jsou zavřené obchody. Stejně tomu bude i v neděli 7. ledna, kdy rovněž platí zákaz obchodování. O víkendu tedy v Polsku nenakoupíte.

Tři krále, které se slaví také jako Den Zjevení Páně, jsou církevním svátkem, který je v Polsku uveden jako státní svátek. Státním svátkem byl 6. leden v Polsku až do roku 1960, poté byl svátek komunistickými úřady zrušen. Svátek Tří králů se do kalendáře státních svátků vrátil v roce 2011.

Podle nařízení budou zavřené obchody s potravinami, stejně jako obchody s elektronikou, obuví nebo oblečením. Otevřeny mohou být pouze malé obchody, v nichž prodává majitel. Nebo obchody na nádražích a letištích, obchody v areálech hotelů, čerpací stanice s pohonnými hmotami, květinářství, zmrzlinárny, pekárny, cukrárny, lékárny a drogerie, bezcelní obchody, obchody se suvenýry, tabákem a novinami.

V České republice budou mít obchody otevřeno

V České republice je to běžný den, takže všechny obchody jsou otevřené. Na ulicích můžete vidět děti oblečené v bílých košilích, s papírovými korunami na hlavách, které v rámci Tříkrálové sbírky vybírají peníze na charitu.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.