POLSKO / V Polsku je v neděli většina obchodů zavřená. Výjimkou jsou nákupní neděle, kdy můžete vyrazit na nákupy do velkých obchodů a nákupních center. První nákupní neděle v roce 2024 bude 28. ledna.

Letos bude stejně jako loni sedm nákupních nedělí. Ta nám nejbližší bude již tuto neděli, další na konci března.

Obchodní neděle v roce 2024 připadají na:

  1. března
  2. dubna
  3. června
  4. srpna
  5. prosince
  6. prosince

Zákon omezující obchodování v neděli platí od roku 2018

Zákon omezující nedělní obchodování vstoupil v Polsku v platnost 1. března 2018. Na začátku roku 2018 zákaz neplatil první a poslední neděli v měsíci. Od ledna 2019 bylo možné nakupovat pouze poslední neděli v měsíci. Od roku 2020 se zákaz obchodování nevztahuje pouze na sedm nedělí v roce.

Existují však určité výjimky. Zákaz obchodu o nedělích se nevztahuje mimo jiné na cukrárny a kavárny, čerpací stanice, květinářství nebo prodejny novin. Otevřeno mohou mít také pošty a obchody, které jsou zároveň sběrnými místy pro balíky.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.