ČESKÝ TĚŠÍN / V sobotu 12. listopadu se v Českém Těšíně skončil 16. Festival divadel Moravy a Slezska, který pořádá Těšínské divadlo. Na festivalu se prezentovaly divadla z Ostravy, Opavy a Českého Těšína, dále z polského Plocka a slovenského Zvolena. Festival ukončil verdikt festivalové poroty a rozdání cen.

Po zhlédnutí 10 soutěžních představení odborná porota ve složení Zuzana Jindrová, Jan Hyvnar, Kazimierz Kaszper, Jan Kerbr, Jiří P. Kříž, Emil Orzechowski, Ladislav Slíva, s čestným předsedou Vítem Slováčkem, starostou Českého Těšína, konstatovala, že festival umožnil těšínským divákům zhlédnout představení, která většinou svou kvalitou i významem přesahují hranice regionu.

Hlavní cenu za nejlepší inscenaci festivalu – Těšíňanku udělila porota inscenaci Něco za něco, a to za objevnou interpretaci méně hrané Shakespearovy hry v podání Komorní scény Aréna v Ostravě.

Cenu za nejlepší ženský herecký výkon – Těšínského anděla si odnesla Pavla Dostálová, a to za věrohodnou interpretaci mnohovrstevnaté role Isabely v inscenaci Něco za něco. Těšínský anděl za nejlepší mužský herecký výkon putoval k Robertu Fintovi za invenčně propracovanou a energicky provedenou studii autistického chlapce Christophera v inscenaci Podivný případ se psem od autorů Simona Stephense a Marka Haddona, v podání Národního divadla moravskoslezského Ostrava, a v režii Janusze Klimszy.

Jury se rozhodlo udělit také čtyři zvláštní ceny. Za půvabnou, funkční a vynalézavou výpravu k inscenaci Královna Koloběžka První (autoři Jan Werich a Václav Klemens, Divadlo loutek Ostrava, režie Václav Klemens) si cenu odnesl Jaroslav Milfajt, za hudbu Mario Buzzi (Slezské divadlo z Opavy, „Gazdina roba” Gabrieli Preissovej a Anny Saavedry, režie Janka Ryšánek Schmiedtová).

Další dvě zvláštní ceny obdrželi herci: Grażyna Zielińska za temperamentní herecký projev v roli Simone v inscenaci Pierwsza młodość (autor Christian Giudicelli, Teatr Dramatyczny im. J. Szaniawskiego Płock, režie Marek Mokrowiecki ) a Karol Suszka za goralskou moudrost Francka starego – postavy, která bilancuje svou životní pouť v kontextu komplikovaných osudů regionů v inscenaci Rajska jabłonka (autor Andrzej Niedoba, Těšínské divadlo Scena Polska, režie Bogdan Kokotek).

Jako každým rokem cenu pro mladého začínajícího herce udělil i ředitel Těšínského divadla Karol Suszka. Dostal ji Štěpán Kozub za roli Kníže vídeňský v inscenaci Něco za něco.

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.