NÁVSÍ / Měl svá benefiční představení na scéně Těšínského divadla, když jeho role byly v jeho profesní kariéře považovány za důležité, nyní nastal čas na benefiční představení, během kterého mu ostatní poděkuji za mnohaletou práci. Za aktivity v profesní a společenské oblasti.

Polský kulturně-osvětový svaz a Kongres Poláků v České republice zvou na benefiční večer pro Karla Suszku. Tato událost se bude konat v sobotu 7. září v Domě PZKO v Návsí, protože Karol Suszka pochází z Návsí a v Návsí také žije. Koncert začíná v 17.00. Vstupenky za 150 Kč lze koupit v sekretariátu HV PZKO.

Jubileum Polské scény

Mezi účinkujícími jsou Lucie Bergerová, bývalá herečka České scény Těšínského divadla, držitelka Ceny Thálie, Marek Mokrowiecki, kolega z umělecké branže a dlouholetý přítel hrdiny večera, Przemysław Branny, zpívající herec, který své první kroky na scéně podnikl právě v Těšínském divadle a skupina TA Grupa, vokální soubor Místní skupiny PZKO Český Těšín-Sídliště, který vedla Krystyna Suszka, manželka umělce, která už bohužel nežije.

Představení „Siedem zegarków kopidoła Joachima Rybki”

Celý svůj život Karol Suszka spojil s Těšínským divadlem v Českém Těšíně, byl uměleckým ředitelem Polské scény a České scény, ředitelem tohoto divadla. Začal v roce 1959 jako adept v Polské scéně, byl hercem Polské a České scény. V představeních TD hraje dodnes. Je také profesionálním režisérem, inscenace pod jeho vedením stále vznikají.

Někteří říkají, že je ho všude plno, ale říkají to pozitivně, protože Karol Suszka se nikdy neomrzí. Vkládá celé své srdce do všeho, co dělá. Je autentický a důvěryhodný ve svých jednáních, když během literárních setkání a dalších událostí nejen interpretuje cizí texty, ale hovoří o svém vztahu k nim a jejich autorům. Vychovával generace milovníků divadla a literatury.

Gorolski Święto

Jako uznání za zásluhy získal hodně ocenění, připomeňme alespoň Krzyż Oficerski Orderu Zasługi Rzeczypospolitej Polskiej udělený v roce 2015 prezidentem Polské republiky, vyznamenání PZKO a letos Cieszynit Uznania, ocenění pro vynikající osobnosti Těšínského Slezska.

Karol Suszka zahajuje novou divadelní sezónu v Těšínském divadle významnou titulní rolí ve hře „Siedem zegarków kopidoła Joachima Rybki“, kterou režíroval Wiesław Hołdys na základě prózy Gustawa Morcinka. Hraje také v představeních „Mayday“ a „Mayday 2“, která také režíroval. Na jaře bude režírovat další komedii na Polské scéně.

CR

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego