ČESKÝ TĚŠÍN / Polská scéna Těšínského divadla zve v neděli na představení Obora. Inscenaci podle textu Helmuta Kajzara režíruje Janusz Klimsza. Představení bylo zařazeno do druhého ročníku soutěže inscenací dávných děl polské literatury Klasyka żywa. V neděli Oboru v podání herců těšínské scény shlédnou členové soutěžní komise z Varšavy.

Helmut Kajzar se narodil v roce 1941 roku w Bielsku-Białe, zemřel v roce 1982 ve Vratislavi, jeho hrob se nachází na evangelickém hřbitově v Cieszyně. „Narodil jsem se v pohraničí, na hranicích států, jazyků, kultur, války a míru. Toto zavěšení – mezi – se nedá odstranit“ – psal sám o sobě. Byl režisérem a spisovatelem, esejistou, teoretikem divadla, divadelním kritikem, překladatelem. Vytvořil vlastní koncepci, ve které divadlo získává svůj rituální význam.

Režisér představení Janusz Klimsza pochází z Těšínského Slezska, pro Těšínské divadlo pracoval skoro dvě desetiletí, současně režíruje zejména v ostravských divadlech. Scénu a kostýmy pro inscenaci navrhla Marta Roszkopfová, autorem hudby je Vladislav Georgiev.

Představení vzniklo v rámci projektu |wtw://strefy_kontaktu 2016, který realizuje Teatr Współczesny z Vratislavi jako součást programu Vratislav – Evropské hlavní město kultury 2016/ Wrocław – Europejska Stolica Kultury 2016.

CR/tnj

Štítky: , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.