Vápenné pece jsou velmi charakteristickým prvkem krajiny Vendryně. Nachází se vedle turistické stezky, a jsou vyhlídkovou atrakcí. Nutno dodat, že fungovaly ještě v 60. letech 20. století.

Dvě vápenné pece byly postaveny ve Vendryni na začátku 19. století. Pec z kamene vysoká 9 metrů je trochu starší než pec z červené cihly. Ta je však vysoká více než 10 metrů. Do pecí lze nahlédnout díky speciálně k tomuto účelu postavené kladce. Za nimi je pak vápencový skalní výchoz.

Na začátku šedesátých let 19. století se v pecích vypalovalo vápno z okolí. Zajímavé je, že geologická struktura drtivé většiny Slezských Beskyd je pískovcová. Vápenec najdeme však ve Vendryni, a dle geologů se jedná o těšínský vápenec, který vznikl před 130 milióny let.

Vápenec, jakožto surovina, se liší obsahem oxidu vápenatého v hornině, tudíž byl používán k různým účelům. Například z vápence z oblasti nedalekého Goleszowa se vyráběl cement, ten z Vendryně a Líštné byl pak využíván k výrobě nehašeného vápna. A právě za tímto účelem byly pece ve Vendryni postavené.

Cesta k pecím je velmi jednoduchá, vedle nich je totiž konečná autobusové linky, je zde zastřešená zastávka. Ten, kdo rád procházky, se může k pecím vydat po červené turistické značce z Jahodné nebo Vružné, anebo z Ostrého po zelené turistické značce, která je součástí přeshraniční turistické stezky Příroda nezná hranice.

(indi)

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.