V Těšíně pod nadjezdem nad ulici Bobreckou a říčkou Bobrówkou vede ulice Kolejka. A právě u ní stojí zděná kaplička pojmenovaná Kapličkou odsouzených. 

Podle ústních podání stála v tom místě šibenice anebo právě z tohoto místa vycházeli odsouzení k popravě. Uvnitř kapličky stojí malý oltář s figurkou Krista padajícího pod křížem z 19. století. Podle portálu Fotopolska tato kaplička je vidět i na pohlednici z přelomu 19. a 20. století.

Přesné datum postavení kapličky prozatím nikdo nezná. I když nebyla nanesena na katastrální mapu Těšína z 1836 roku neznamená, že už tehdy nestála. Ono totiž na mapě toto místo a okolí je pojmenováno Rabenstein. A právě tak byli kdysi pojmenovány místa, kde se konaly popravy.  

Nějakým zázrakem kaplička ustála i přestavbu komunikačního uzlu a zprovozněného v roce 1984 nadjezdu. V 90. letech 20. století byla rekonstruována.

Kapličku lze lehce najít. Stojí pod nadjezdem. Dojdeme k ní Czarnym Chodnikiem. Stojí několik kroků od křižovatky ulice Bobrecka s železniční tratí. Je vidět z chodníku. 

(indi)

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.