CIESZYN / Kaplička v Puńcowské ulici je podle zdrojů jedna z nejstarších v Těšínském Slezsku. Je na ní datum 1740-1762 a informace o tom, že kaplička byla postavena na počest rakouského velitele zabitého během prusko-rakouské války.

Podle stávajících a známých dokumentů uvidíme kapličku poprvé na mapě rakouského katastru z roku 1836 (Cieszyn-Bobrek, karta VI). Kaplička byla mnohokrát přestavěna, modernizována a zrekonstruována

. Jak psala v „Radničních novinách“ z 28. prosince 2007 Damianina Macura, v roce 1881 byly dřevěné dveře kaple nahrazeny kovovými dveřmi, které daroval Adam Kozioł.

V postranním výklenku vpravo je postava sv. Kateřiny de Pazzi z Florencie. Na levé straně je postava svatého Jana Nepomuckého. Na hlavním oltáři je obraz Panny Marie.

Kaple prošla poslední významnou renovací v roce 2005. Financoval ji vlastník pozemku, na kterém stojí kaplička, paní Damianina Macura.

(Indi)

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.