VENDRYNĚ /Kostel svaté Kateřiny Alexandrijské ve Vendryni je významnou památkou. O datu jeho výstavby se však historici dlouho přeli. Nejpravděpodobnější se zdá být 14. století. Budova kostela byla mnohokrát opravována.

Uvnitř se nachází historický zvon, který jako zázrakem přežil a nebyl za války roztaven. Později byl jeho stav natolik špatný, že už nebylo bezpečné na něj zvonit. Proto byl odstraněn a při poslední rekonstrukci chrámu, která začala v roce 2002, byl začleněn do moderního oltáře. Tři nové zvony financoval senátor Jerzy Cienciała.

Přenášení starého zvonu k oltáři v roce 2010

Starý zvon byl pravděpodobně odlit v krakovské dílně Hanuše Freudenthala v polovině 11. století, jak naznačuje lilie, která se objevuje na zvonech tohoto mistra. Přestože je na něm nápis v němčině, můžeme na něm vidět také znak Krakova a polskou orlici.

Před kostelem si můžeme prohlédnout také dvě barokní pískovcové sochy svatého Jana Nepomuckého a svatého Floriána. Na hřbitově stojí barokní kříž z roku 1790.

Katolický kostel ve Vendryni je farní a k farnosti patří také dva dřevěné kostely v Bystřici a Nýdku. U evangelického kostela je to naopak: farnost je v Bystřici, ale patří k ní i Nydek a Vendryně.

(indi)

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.