1. Cestovatelská přednáška

Místní skupina PZKO Czeski Cieszyn Park Sikory zve v pátek odpoledne na cestovatelskou přednášku. Hosty setkání v KASS Střelnice budou Katarzyna a Adam Jursovi. S posluchači se podělí o zážitky z návštěvy Spojených států. Začátek v 18 hodin.

2. Setkání s horolezcem

Vynikající polský alpinista a sportovní lezec přijede v pátek do Jablunkova. Beseda s Jackem Matuszkem proběhne od 17 hodin v sálu radnice.

3. Industriada

Přijďte v pátek a sobotu do Cieszyna a zúčastněte se dalšího ročníku industriady – putování po stopach technických památek. Na seznamu zajímavých míst, které můžete během akce navštívit, je Zámecký pivovar v Cieszyně. Akce začíná v pátek v 18 hodin komentovanou prohlídkou „Śladami Arcyksięcia Fryderyka Habsburga”, v sobotu bude pivovar přístupný od 10 do 20 hodiny.

4. Dny Karviné

Pátek až neděle budou v Karviné patřit oslavám. Dny města začnou v pátek v 14.30 hodin na Masarykově náměstí a kromě něj postupně rozezvučí i letní kino, areál Lodičky a v sobotu pak i Oázu, dětský koutek a na hlavní nádraží dorazí veselý vláček.

5. Sraz Mustangů, Veteránů a US Cars

Od pátku do neděle se uskuteční již tradiční sraz Mustangů, Veteránů a US Cars v Milíkově. Kromě prezentace aut na programu bude i zábavný program, na své si přijdou jak děti tak dospěli. Nebudou chybět různé soutěže a vystoupení hudebních skupin. Zahájení v pátek v 17.00.

6. Vaječina na zahradě

Krásny víkend před námi – a samozřejmě, že na zahradách spolků se bude smažit vaječina! V pátek na tradiční akci zvou Místní Skupina PZKO Stanisłowice (hasičská zbrojnice, 16.00), MS PZKO v Dolní Líštné (zahrada Domu PZKO, 16.00) a MS PZKO Konská Podlesí. V sobotu si přijďte pochutnat do Karviné-Nového Města, kde se vaječina bude smažit od 15.30 v sídle PZKO. V pondělí na obdobnou akci zve na zahradu Domu PZKO Místní skupina ve Věřňovících.

7. Společně putujeme už 500 let

Muzeum protestantismu v Cieszyně zve v sobotu do Ježíšova kostela na Vyšní bráně na den otevřených dveří a ukončení polsko-slovenského projektu Společně putujeme už 500 let. V 10.30, 13.00 a 14.30 hodin komentované prohlídky muzea.

8. Výlet k pramenům Olzy

Skupina cyklistických nadšenců se v sobotu vydá k pramenům řeky Olzy. Na akci zve Cyklistický klub Ondraszek. Sraz účastníků v 9 hodin v Městském lesu v Jablunkově. Odjezd v 10 hod.

9. Beskydské kotlíky

Milovníkům dobré kuchyně doporučujeme výlet do Košařisk. V sobotu ve středisku na Pasieczkach v Košařiskách se bude konat soutěž Beskydské kotlíky. Od 11 hodin zde budou soupeřit týmy z Česka, Polska a Slovenska. Již v 10 hod. začne rodinný piknik s lidovou hudbou a dalšími atrakcemi.

9. Prolínání kultur

V neděli od 10 hod. proběhne na Masarykově náměstí v Karviné festival národnostních menšin nazvaný Prolínání kultur. Od 10 hod. vystoupí české, polské, romské, německé, vietnamské, řecké, židovské a maďarské soubory. Akci bude doplňovat prodej typických národních gastronomických specialit.

(pe)

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.