ČESKÝ TĚŠÍN / Do ženění a vdávání se lidem chce rok od roku méně. V Českém Těšíně bylo v roce 2016 o 11 sňatků méně než v roce 2015. Mezi atraktivními termíny pro uzavření manželství by mohl být letos 7.7. nebo 9.9., ale na ten se zatím nikdo nepřihlásil. Naopak na 8.7. mají termíny zamluveny již čtyři páry.

V našem městě jsme měli za celý loňský rok 90 sňatků, z nich bylo 49 občanských. Naši občané se ženili a vdávali i v jiných městech, takže celkem za loňský rok změnilo stav na ženatý/vdaná 260 osob, naopak 145 se jich rozvedlo. Před deseti lety, v roce 2006, měla naše matrika více napilno – konalo se o 51 sňatků více (141 sňatků za rok 2006 celkem, z toho 77 občanských),“ uvedla vedoucí oddělení organizačních a správních agend Městského úřadu v Českém Těšíně Jana Mašková.

V loňském roce čtyři občané vstoupili do manželství s cizincem (2 Slovensko, 1 Anglie a 1 Alžírsko) a matrika vydala 7 vysvědčení pro uzavření manželství v cizině (1 Slovensko, 1 Rumunsko, 1 Tunisko, 3 Polsko a jedno dvěma Čechům do neurčené země).

Oblíbené termíny

Nejoblíbenějším měsícem pro změnu stavu na vdaná-ženatý je obvykle duben, červen a červenec, avšak loni to bylo překvapivě září. “Například již několik let není květen tabu pro uzavírání sňatků, což bylo kdysi nemyslitelné kvůli pověře: Svatba máji, do roka máry,” popisuje odbourávání dávných tradic českotěšínská matrikářka Bronislava Hamanová s tím, že některé novomanželky už také nedbají na bílé šaty a nestydí se za vzdouvající bříško.

Lidé mají také zájem říci si „Ano“ na neobvyklých místech. Obřad se u nás například konal na fotbalovém hřišti v Horním Žukově, na molu u českotěšínské přehrady a na soukromé zahradě. U příležitosti zlaté svatby si „ANO“ v  roce 2016 na naší radnici řekly dva páry.

V případě loňských 11 obřadů byli oba novomanželé přespolní. “Deklarovali, že se jim líbí naše obřadní síň nebo mají svatební hostinu v restauraci v Polsku a chtějí tudíž mít obřad co nejblíže hranice,” vysvětluje Jana Mašková. 

Roste také věk novomanželů. Před rokem 1989 u nás často stávaly před oddávajícím páry, které sotva vstoupily v plnoletost a nejčastěji se lidé brali kolem dvaceti – jednadvaceti let. Po roce 1989 se to změnilo. „Například za celý loňský rok jsme měli pouze dva snoubence, kteří vstupovali do manželství ve věku nižším než 20 let“, dodává Mašková.

Nejstaršímu ženichovi bylo vloni 82 let a nejstarší nevěstě 77 let. Největší věkový rozdíl mezi snoubenci, který jsme v loňském roce zaznamenali, byl 13 let.

Sňatek na naší radnici mohou snoubenci zrealizovat bez poplatku v druhou sobotu v měsíci (mimo červen, kdy je to první sobota) a poslední úterý v měsíci. Pokud si vyberou jiný termín, pak se již poplatkům nevyhnou.

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.