DOLNÍ LÍŠTNÁ / Turisté z PTTS „Beskid Śląski“ ukončili sezónu. Ale pouze teoreticky. V sobotu 24. listopadu se setkalo více než sto členů sdružení v Domě PZKO v Dolní Líštné.

Setkání začalo společným zpěvem „Szumi Jawor“ a skvělým uměleckým programem pěveckého souboru „Ta Grupa“. Repertoár se vepsal do oslav 100. výročí obnovení nezávislosti Polska a skládal se z vlasteneckých písní. „Napsal ji v roce 1914 Feliks Gwiżdż. Autor napsal 6 slok. Zbytek, jak by tomu mělo být, napsali vojáci,“ mluvila o „Przybyli ułani“, Wiesława Branna, která provázela koncertem. Informace o jednotlivých písních měly výchovnou hodnotu, vysvětlovaly posluchačům podrobnosti vzniku jednotlivých děl z I světové války.

Po umělecké části přišel čas na zprávy z činnosti. Wanda Farnik přečetla zprávu, z níž se přítomní dozvěděli, že v uplynulém roce se konalo (nebo se bude konat, protože pro tento rok jsou plánovány ještě 2 turistické výlety) 15 výletů autobusem, 13 pěších, 16 úterních, 11 vzpomínkových výletů, 6 výletů na kole (včetně týdenního tábora). Plánovaných akcí se zúčastnilo 2011 lidí, z toho 1793 členů a 218 přátel sdružení. Mezi rekordéry byla Anna Siekielová, která se zúčastnila 44 výletů, Tadeusz Farnik (43) a Edward Jursa (38). Rekordním účastníkem úterních výletů byl Stanisław Sokalski (29).

Farnik poděkovala těm, kteří připravovali výlety pro druhé. Koneckonců, díky jejich aktivitě se můžou ostatní zúčastnit organizovaných výletů. Na schůzi byl také přítomen jako zástupce cyklistického klubu „Ondraszek“ pobočky polské turistické a poznávací společnosti „Beskid Śląski“ v Těšíně, Andrzej Nowak, který poděkoval za spolupráci s cyklistickým sdružením Olza.

Místním byl představen nový „rejonowy“ pro Český Těšín. Bude to Józef Gurbiel. Byly také projednány plány pro příští rok. V dobře připraveném programu je hodně výletů, stejně jako akcí, jako je taborák na Osůvce, připravený pro ty, kteří už nemají možnost jít pěšky tolik kilometrů, ale cítí se dobře ve společnosti „Beskidzioków“ a rádi se setkávají s přáteli, zazpívají si. A byl oznámen nový bod programu – „Výlety se Zwrotem“, které byly v kalendáři Beskidu zahrnuty do plánů na 15. a 29. ledna a 12. a 26. února.

Na závěr místopředsedkyně přála, aby všichni měli sílu, zdravé nohy, ochotu setkat se s přáteli na turistických stezkách a nejen to. A aby si turisté dobře vedli. Poděkovala také kronikáři Władkovi Kroczkovi za práci na kronice. Oznámila, že pokud vše dobře půjde, kroniky budou digitalizovány. Jedna už byl skenována a čeká na zveřejnění na webových stránkách PTTS.

Během zprávy byly v pozadí fotografie z letošních výletů, které připravil prezident Halina Twardzik. A nakonec si všichni dali skvělé kyselo.

(indi)

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.