BYSTŘICE / „Stanisław Hadyna – pomnik bijących serc” je dokumentární film, který představuje postavu a úspěchy Stanisława Hadyny. Jedná se o dokument o zakladateli Souboru písní a tanců „Śląsk“. Ve filmu učinkují také žáci a učitelé Základní školy s polským jazykem vyučovacím S. Hadyny v Bystřici. 

Místo každoročního setkání v Koszęcinu – film v síti

Školy, jejichž patronem je Stanisław Hadyna, se každoročně setkávaly v sídle souboru„Śląsk“ v Koszęcinu. Letos se setkání kvůli pandemii nekonalo. Proto se pořadatel těchto každoročních setkání – soubor „Śląsk“ rozhodl udělat něco dostupného pro všechny na webu.

“Natočili dokumentární film O Hadyně. Naše škola v něm dostala také několik minut, aby ukázala místa, která se pojí s naším patronem,” říká Bogdan Sikora, ředitel polské základní školy v Bystřici.

Ve filmu si zahráli žáci a učitelé školy z Bystřice

Škola z Bystřice se rozhodla natočit některé snímky na louce v Bystřici. Franciszek Bubik, který je žákem páté třídy, si zahrál postavu mladého Hadyny. To, že byl vybrán pro tuto roli, nebyla náhoda. – Je to žák, který se velmi dobře učí, má jen jedničky. Je to trojnásobný vítěz recitační soutěže. Rád recituje, rád hraje, rád zpívá – říká ředitel školy Sikora.

Samotný Franciszek Bubik je velmi potěšen zkušeností z účinkování ve filmu. “Vcítil jsem se do role malého Hadyny. Cítil jsem se, jako bych se pohyboval v čase,” říká mladý recitátor.

Recitační soutěže jsou pro Franciszka Bubika již „každodenním chlebem“, ale možnost zahrát si  ve filmu, tu byla poprvé a velmi se mu líbila. “Byla to skvělá nová zkušenost,” říká žák páté třídy. 

Ve filmu vystoupil i  Bogdan Sikora a Wanda Tomčalová, která jako ředitelka školy v letech 1997-2009 přišla  s nápadem pojmenování školy v Bystřici po Stanisławovi Hadyně. Film si můžete prohlédnout zde

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.