KARVINÁ, HAVÍŘOV /  Zajímavé výstavy o událostech, které se konaly v našem regionu v listopadu 1989 a krátce po Sametové revoluci jsou připravené i v Karviné a Havířově. 

Obchodní a podnikatelská fakulta Slezské univerzity v Karviné vás zve na výstavu pojmenovanou „Listopad 89 – začátek vysokoškolského vzdělávání v Karviné“. Výstava vznikla ve spolupráci se Státním okresním archivem v Karviné. Vernisáž se bude konat v pátek 15. listopadu v 15:00 hod. a bude doplněn diskuzí účastníků událostí před třiceti lety. Vydáno bude rovněž speciální číslo univerzitního časopisu. 

Výstava ukáže historické dokumenty, tiskové články a fotografie o všem, co se dělo v listopadu 1989 v karvinském regionu. Pořadatelé věnovali zvláštní pozornost událostem, které vedly k založení v Karviné Obchodně-podnikatelské fakulty, pobočky Slezské univerzity v Opavě, díky které se dříve hornické město stalo univerzitním centrem. Výstava bude zpřístupněná do 31. ledna 2020.

Sametová revoluce a s ní spojené vzpomínky jsou také zmiňovány na výstavě, která je otevřena po celý listopad v Regionální knihovně v Karviné-Mizerově. 

Výročí sametové revoluce obyvatelé Karviné oslaví v neděli 17. listopadu ve 12 hod. u pomníku T.G. Masaryk před hradem ve Fryštátě. .

Zajímavé historické fotografie si můžete prohlédnout rovněž na výstavě v Havířově. Ve dnech 4. až 30. listopadu je v galerii Kina Centrum otevřená výstava fotografů z havířského fotoklubu a, jako hosta, Kamila Tilla. Výstava je pojmenovaná Listopad 1989. V neděli 17. listopadu v 16.00 proběhne setkání s autory.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.