BRATISLAVA / V sobotu 9. března se členové brněnského klubu Polonus vydali do Bratislavy na oslavy 25 let činnosti „svého staršího bratra“ – Klubu Polského v Bratislavě. Ten byl oficiálně registrován v lednu 1994.   

Slavnost se konala v sídle Polského institutu v Bratislavě. Hudební večer otevřela zástupkyně ředitele institutu Monika Olech, slovem provázeli místopředsedkyně klubu Małgorzata Wojcieszyńska a předseda klubu Marek Berky, který zároveň hraje první housle ve smyčcovém kvartetu Laugaricio.

Małgorzata Wojcieszyńska připomněla historii vzniku Polského klubu na Slovensku a nejdůležitější momenty v jeho činnosti, taktéž nastínila vizi blízké budoucnosti. Za zmínku stojí, že Polský klub je vydavatelem časopisu Monitor Polonijny, a kromě Bratislavy má své centra také v Košicích, Nitře, Pováží, Trenčíně, v Žilině pak samostatnou členskou základnu.

Již zmíněné smyčcové kvarteto Laugaricio, které působí v rámci Polského klubu, hrálo tanga, které prolínaly písničky Mieczysława Fogga a Františka Krištofa Veselého, který byl také zakladatel slovenské operety. Písničky zazpívali polští umělci působící na Slovensku nebo spjati s Klubem slovenských umělců.

Diváci odměnili koncert bouřlivým potleskem. Po koncertě se konal křest třetího CD nazvaného To ostatnia niedziela smyčcového kvarteta.

Polskému klubu v Bratislavě přejeme hodně úspěchů, nejen těch hudebních. Všechno nejlepší !

Danuta Koné Król, Polonus – Polský klub v Brně

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.