SKOCZÓW / Největší podívanou v rámci stého výročí sedmidenní války o Těšínsko (také československo-polské války) z roku 1919 byla rekonstrukce bitvy o Skočov. Ta byla divákům dopřána v sobotu 2. února ve Skočově pod Kaplicovkou.

Rekonstrukci bitvy, která se odehrála před sto lety v Kisielowě u Skočova, připravili členové českých a polských rekonstrukčních skupin: Muzeum 4 PSP, GHR Grenadiere, GRH Sturmtruppen, GRH Powstaniec Śląski, GRH 7 DAK a také KVH Karla Vasatka, KVH Slovacko i Grupa Libora.

Kolem pozemku u evangelického kostela Nejsvětější Trojice, kde se rekonstrukce konala, postávaly skoro tři tisíce osob. A dostalo se jim nevšední podívané – výstřely, výbuchy, dým, oheň, válčící a umírající vojáci. Souběžně s děním se divákům dostával komentář o událostech spřed sta let. V polštině komentoval historik Wojciech Grajewski, v češtině pak ostravský historik Viktor Grossmann.

Po inscenaci bitvy se její účastníci, i z řad publika, přesunuli na skočovský Rynek, kde byly připravené výstavy a ukázky vojenské techniky Muzeum 4 PSP a Muzeum Techniki Wojskowej v Pogórzu. Nechyběla i vojenská hrachová polévka..

Pořadatelem akce bylo Městské kulturní centrum Integrátor spolu s obcí Skočov, do příprav se připojili i členové těšínské pobočky Polského historického sdružení (Polskiego Towarzystwa Historycznego).

Všichni shodně tvrdili, že na dějiny je třeba pamatovat, také proto, aby se některé, zejména tragické události již více neopakovaly. Členové rekonstrukčních oddílu se také neobávali, že připomínka tamtěch událostí může mezi dnešními Poláky a Čechy vyvolat nějakou nevraživost. – Historie by měla být historii a neměla by být vměšována do současné politiky. Právě proto pořádáme tyto rekonstrukce, abychom to jasně dali najevo – sdělil naší redakci jeden z členů české rekonstrukční skupiny.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.