První zářijový víkend bude plný zajímavých akcí.

1. Pieczoki pod Dymbinóm

Místní skupina PZKO Věřňovice a kulturní středisko v polských Gorzicích zvou v pátek na zajímavou akci „Pieczoki pod Dymbinóm”. Na programu bude opékání párků a brambor, vystoupení kapely Bukoń. Sraz v 17 hodin u mostu ve Věřňovicích.

2. Národní čtení v Cieszyně

V Cieszyně se tuto sobotu bude číst divadelní hra od Stanislava Wyspańského Wesele. Akce je uspořádána v rámci Národního čtení, které v roce 2012 zavedl polský prezident. Na programu bude společné čtení (ve 12 hod. na náměstí), městská hra a další akce.

3. Slezské dožínky v Bludovicích

Místní skupina PZKO zve v sobotu na Slezské Dožínky, akci s dlouholetou tradicí. Od 14 hodin v zahradě domu PZKO vystoupí „Błędowice”, „Vonička”, „Styl Folk”. Nebudou chybět speciality slezské kuchyně.

4. Třanovické dožínky

Tradiční dožínky pořádá v sobotu také Místní skupina PZKO Třanovice. Dožínkový průvod se vydá od Kapplova dvoru ve 13 hod., slavnostní zahájení s následným programem začne ve 14 v areálu za Obecním úřadem. Vystoupí mj soubor Trzanowice a kapela Bezmiana. Na programu bude i soutěž o nejlepší domácí chleba.

5. Písecké dožínky

Dožínkové slavnosti úrody se budou konat i v Písku. V sobotu od 11 hodin na programu bude Witaczka – koncertování po dědině, ve 12.30 vysvěcení věnce u evangelického kostela, pak průvod na Výletiště a dožínkový obřad. Následovat bude blok folklorních souborů. Během celého dne nebudou chybět atrakce pro děti a místní kuchyně.

6. Slezské dny

V sobotu a neděli pořádá Matice slezská v Dolní Lomné Slezské dny v Národopisném areálu v Dolní Lomné. Na návštěvníky čekají bohatý kulturní program, zábavné hry pro děti a regionální kuchyně. Sobotní program začíná ve 13 hodin, v neděli ve 13.00 bude možné shlédnout průvod krojovaných skupin.

7. Olympiáda partnerských obcí

Na netradiční olympiádu zve obec Vendryně. V sobotu ve 13 hod. ve Vendryňském parku se mezi sebou utkají týmy z Česka, Polska a Slovenska. Soupeřit se bude v zajímavých disciplinách: Zábava v Tortuze, Poslední plavba Černé perly, ostrov pokladů a další. Na všechny návštěvníky čeká regionální kuchyně, soutěže pro veřejnost, atrakce pro děti.

8. Mistrovství gorolů ve stříhání ovcí

Přijďte si zasoutěžit ve stříhání ovcí! Mistrovství gorolů ve stříhání ovcí proběhne v sobotu od 14 hod. v Nýdku – przi Głogu. Na programu bude taky horalská hudba, placky dělané na plotně a guláš ze skopového masa.

9. Hornické slavnosti

V sobotu v rámci Hornických slavností OKD v Parku Boženy Němcové v Karviné vystoupí Ewa Farna se skupinou, pak David Koller, Ahard, Rock & Roll Band Marcela Woodmana a další hosté. Začátek ve 14 hodin.

10. Karvinské varhany

Milovníci varhanní hudby si určitě užijí nedělní koncert v karvinském Kostele povýšení sv. Kříže. Jde o první koncert v rámci 13. ročníku Festivalu varhanní hudby Karvinské varhany. Od 16 hodin vystoupí Wacław Golonka (varhany) a Stanisław Dziewior (trubka).

(pet)

Štítky: , , , , , , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.