ČESKÝ TĚŠÍN / TĚŠÍN / Už podevatenácté se letos v Cieszyně a Českém Těšíně setkají filmoví fanoušci na přehlídce Kino na hranici/ Kino na Granicy. A my už víme, kdo ze slavných hostů přijede na přelomu dubna a května do měst na břehu Olzy.

Svou účast už potvrdili Karolina Gruszka, Allan Starski a Milan Lasica. Právě retrospektivy jejich tvorby budou moci diváci zhlédnout během 19. Filmové přehlídky Kino na hranici v Cieszyně a Českém Těšíně. „Celkem promítneme více než 100 filmů včetně nejvýznamnějších děl středoevropské kinematografie a zároveň rekordní počet novinek,“ prozrazují organizátoři.

19. ročník filmové přehlídky se uskuteční ve dnech 28. 4. – 3. 5. v Cieszyně a Českém Těšíně. „Karolina Gruszka, to je nepříliš často vídané spojení půvabu, talentu a inteligence. Svou filmovou kariéru zahájila už jako teenagerka. Již tehdy se potkávala s proslulými filmařskými osobnostmi: Krzysztofem Zanussim, Aleksandrem Proszkinem a především s Izabellou Cywińskou. Allan Starski je zase polský filmový a divadelní scénograf a nositel několika významných ocenění včetně Oscara za Schindlerův seznam režiséra Stevena Spielberga. Mnohokrát spolupracoval s Andrzejem Wajdou a také mj. s Krzysztofem Kieślowským, Januszem Zaorským, Agnieszkou Holland, Romanem Polańským nebo s Władysławem Pasikowským,“ popisuje výběr hostů Łukasz Maciejewski, programový ředitel Kina na hranici.

O Milanovi Lasicovi říká programový ředitel Martin Novosad: „Není to jen populární slovenský herec, ale i satirik, dramatik, spisovatel, autor písňových textů, režisér, moderátor a písničkář. K tomu nejoblíbenějšímu z jeho tvorby patří společné scénky s Júliuem Satinským. Jejich komika vycházela z analýzy banálních životních situací a jejich posunu až k hranici absurdity.”

Překlad: Pygmalion

Štítky: , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.