SMILOVICE / Domácí koláče na stolech, v sále Obecního úřadu sváteční atmosféra a natěšení hosté – právě tak vypadalo jubilejní setkání u příležitosti 70 let MS PZKO ve Smilovicích.

– V takovéto chvíli není na škodu podívat se za sebe a připomnět si dějin naší skupiny. Od samého začátku její působnosti byly pořádané kuligy a setkání na lyžích, knižní krmáše, zabijačky a vinobraní – připomenula předsedkyně MS PZKO Anna Kowalczyk. Zavzpomínala také na všechny předsedy MS PZKO, vyprávěla o plesích, národopisných výletech, a samozřejmě i o Amatérském divadelním souboru, který se velkou popularitou těšil od začátku činnosti. Poděkovala také Agatě Jopek, která je kronikářkou MS PZKO.

V kulturní části se představili žáci Polské základní školy Kubisze v Hnojníku, zahrála kapela Kamraci v doprovodu malého pěveckého tělesa a Magda Wierzgoń vyprávěla lidovou „godku“.

– Právě jsem začala svou cestu po skupinách PZKO. Dnešní setkání bylo hodně sváteční, a kapela Kamraci se sborem na mně udělala veliký dojem – přiznala předsedkyně HV PZKO Helena Legowicz.

Kc/tnj

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.