HNOJNÍK / V neděli 20. srpna měli v Hnojníku odpust, tj. pouť. Slavnosti se konaly v kostele, zábava byla v lunaparku. Členové PZKO připravili výstavu.

Místní kostel Nanebevzetí Panny Marie má více než 200 let. Církevní svátek je stanoven na 15. srpna (v Polsku je to také státní svátek), v Hnojníku se slavnost rozhodli přesunout na neděli.

V úterý 15. srpna se konala malá slavnost. V neděli dopoledne byly slouženy tři mše svaté: ráno polská, pak dvě české. Odpoledne se konala česko-polská adorace.

Obyvatele Hnojníku a okolí se mohli bavit v lunaparku, ve kterém kromě kolotočů našli i stánky, děti se mohly projet na ponících.

Bohužel počasí nepřálo. Naštěstí nepršelo neustále a poměrně dost lidí se do lunaparku vydalo. I v gumácích.

V nedalekém Domě PZKO byla v sobotu a neděli zpřístupněná výstava fotografií a dokumentů uspořádaná místní skupinou PZKO u příležitosti 70. let Polského kulturně-osvětového svazu. Tato výstava bude znova otevřená i v sobotu 26. srpna od 15 hod., k vidění bude i připravený program.

Poslední srpnovou neděli se také bude konat odpust v kostele sv. Bartoloměje v Třanovicích, které patří do hnojnické farnosti.

CR/tnj

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.