STONAWA / Stonavská Pouť k uctění památky sv. Marie Magdalény, patronky farního kostela, patří k největším akcím pořádaných obcí ve spolupráci s římskokatolickou farností. Ta letošní, která začala v sobotu odpoledne 23. července, opět trvala dva dny, do neděle. 

Pouť byla zahájena sobotní mši v kostele sv. Marie Magdalény, načež začátek akce oznámil výstřel z děla. Ještě tentýž den se konala soutěž v sečení trávy kosou, s občerstvením v podobě „starostova piva“, a také Bernard Cup – florbalový turnaj.

V neděli dopoledne se konaly dvě mše – první v polském jazyce, druhá v českém. Kromě faráře Rolanda Manowského se jich zúčastnil i kněz Krzysztof Zięba, který také kázal. Přítomen byl rovněž pastor Vladislav Volný ze stonavské farnosti Slezské církve evangelické A.V.

Církevní slavnost ozdobilo vystoupení smíšeného sboru Stonava, který v Místní skupině Polského kulturně-osvětového svazu vede Marta Orszulik.

Hudební program začal v poledne v Parku PZKO, a následně i ve sportovním klubu. Zahrál například hornický orchestr, se kterým zazpíval Klement Słowioczek, zatančily mažoretky Dixi, zahrál Rock and Roll Band Marcela Woodmana, zazpívala Kristina. Tančilo se i na diskotékách. Večer nechyběl ohňostroj.

Hlavní silnice se na dva dny proměnila v promenádu lemovanou stánky, které kromě občerstvení nabízely hračky, bižutérií, oblečení a další zboží. Na vedlejší louce a parkovišti vznikl zábavní park, jehož atrakce lákaly zejména nejmladší účastníky Stonavské pouti.

CR

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.