REGION / Krzysztof Zanussi, Ivan Trojan, Jan Hřebejk nebo Petr Jarchovský. Tyto hvězdy české a polské kinematografie zazáří na nebi jubilejního ročníku Kina na hranici. Svátek znalců a milovníků kina, sedm dnů nabitých filmovým hodováním, proběhne od 27. dubna do 3. května.

V rámci těšínské přehlídky na obou březích Olše bude promítnuto více než 100 filmových zákusků, společně s již tradičním výběrem toho nejlepšího ze současné středoevropské tvorby.

Režijní umění Krzysztofa Zanussiho budou mít diváci možnost obdivovat na plátně ve snímcích „Struktura krystalu“, „Rodinný život“, „Spirála“ nebo „Život jako smrtelná choroba přenášená pohlavní cestou“. Herecký projev s nádechem komiky, se kterým se divák snadno ztotožní je charakteristický pro přednes Ivana Trojana. „Trojan je hercem evropských parametrů a my jsme rádi, že můžeme i zahraničním divákům představit jeho nejlepší filmové výkony,“ nechal se slyšet Martin Novosad, český programový ředitel Kina na hranici.

Organizátoři připravili retrospektivy všech pozvaných tvůrců. „Necítím se ještě tak starý, abych měl svou vlastní retrospektivu, vlastně se toho trochu i obávám, ale do Těšína se velmi těším,” prozradil Trojan.

Jeden z připravených tematických cyklů se bude věnovat událostem z března 1968 v Polsku a invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968.

Akreditace, které zájemcům umožní účast na všech promítáních, setkáních s tvůrci i koncertech jsou již v prodeji na webových stránkách přehlídky.

kc

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.