ORLOVÁ / V katolickém kostele Narození Panny Marie v Orlové se v neděli 11. prosince uskutečnil Adventní koncert, který uspořádala Místní skupina Polského kulturně-osvětového svazu (PZKO) v Orlové-Lutyni. Vystoupily zde celkem čtyři soubory: z Orlové, Horní Suché a polské obce Rydułtowy.

Zpěvem koledy „Bůh se rodí” naladil posluchače do sváteční nálady pěvecký sbor Chórek, který pod vedením Barbary Weiser působí při Místní skupině PZKO v Horní Suché. Společně se Šmykňou, ostravskou kapelou, která sboristy často doprovází, zazpívali členové sboru nejoblíbenější polské koledy.

Hostitelem celé akce byli členové smíšeného pěveckého sboru Zaolzie, jež působí při Místní skupině PZKO v Orlové-Lutyni. Sbor vystoupil pod taktovkou zbrusu nové dirigentky Magdaleny Mencner, učitelky zpěvu na Základní umělecké škole v Orlové.

Na koncertě vystoupili i žáci zmíněné ZUŠ. Členové Vokální dětské skupiny PSA pod taktovkou Magdaleny Mencner zazpívali společně se členy sboru Zaolzie a také samostatně interpretovali několik písní v češtině.

Koncert uzavřel sbor sdružení pod názvem „Towarzystwo Śpiewu Cecylia“ z města Rydułtowy. Ten patří k tradičním pěveckým tělesům, jehož počátky sahají do roku 1908 a jenž je členem Bratrstva nejstarších pěveckých sbor a orchestrů (pol. Konfraternia Najstarszych Chórów i Orkiestr). Předsedkyní sdružení je Rita Ferenc a jeho dirigentkou Donata Miłowska.

Rydułtowy leží v Horním Slezsku a jsou partnerskou obcí města Orlové. Místní skupina PZKO v Orlové-Lutyni se aktivně zapojuje do vzájemné spolupráce mezi oběma městy. V lednu příštího roku se v Rydułtowech chystají hostit pěvecký sbor Zaolzie.

CR

Překlad: Pygmalion

Štítky: , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.