Halina Szczotka
E-mail: halina.szczotka@zwrot.cz
JABLUNKOV / Gorolski Święto je nejenom o folkloru prezentovaném zejména na scéně během kulturního programu a rukodělných výrobcích, které lze na akci koupit, ale i o regionálním jídle.
V každém stánku, kterým se tady říká „buda“ , je k výběru několik populárních a úchvatně vonících regionálních jídel.
Písečná tradičně nabízí „bachora“. Ty jsou natolik dobré, že v sobotu byly vyprodány do 18 hodiny. Na dnešek je připraveno 300 porcí.
Stejnou pochoutku (samozřejmě kromě jiných) připravila i Lomná. Na hosty čeká také nové posezení – Za naszóm budóm, przi Olzie – upřesnil člen MS PZKO Dolní Lomná Adam Kolasa.
Bocanovice zvou na domácí jelita se zelím, Písek pak na bezlepkové bramborové placky. Nutno dodat, že bramborové placky v podobě bramboráků anebo placků pečených na plotně nabízí skoro všechny stánky. Členové MS PZKO Návsí připravili chutnou dršťkovou a játru. K oblíbeným pochoutkám, které účastníci akce kupují i domů, jsou koláče.
Klub žen MS PZKO Vendryně kvůli pečení koláčů se sešel několik dnů před zahájením Gorola. Vendryňská „buda“ také nabízí gofry. Úplně jiné chutě nabízel stánek Gorolů z Mostů-Šanců. Konkrétně ražniči z domácího jehněčího. Samozřejmě všechny recepty byly tajné, takže čtenářům přesný postup jak co uvařit nebo upéct bohužel nemůžeme nabídnout.
Mezi účastníky akce byla k vidění i pánská skupinka v bílých tričkách s nápisem Tour de buda. Pánové si tak každou vypitou štamprli mohli odškrtnout vždy přímo na tričku.
Ve „stejnokroji“ v podobě stejných, žlutých, triček se procházely i některé dámy. Důvodem nebyla však žádná tour. – Jsme sestřičky z nemocnice na Podlesí, a protože některé z nás již pracuji jinde, řekly jsme si, že Gorol je tou nejlepší příležitosti k setkání. U této příležitosti také pokaždé připravíme speciální trička – vysvětlila jedna z nich.
(indi)
Štítky: Gorolski Święto
Komentáře