KARVINÁ / Děti z Karviné aktivně strávily týden (15. – 19. července) v jazykovém táboře v Karviné. Hlavním heslem tábora bylo „Poznáváme Polsko sportovně“.

Ačkoli táborníci jeli do zahraničí jen na krátkou dobu, když navštívili kino v Cieszyně, zbytek času strávili v našem regionu, pokusili se o Polsku dozvědět co nejvíce. Samozřejmě vše pomoci zábavy. Základem bylo používání polštiny během celého tábora. Nebyl to velký problém, protože většina dětí ve věku 6-12 let jsou žáky polské školy v Karviné, tři absolventi mateřských škol se k nim připojí po prázdninách.

O třináct dětí pečovala Ksenia Stuchlik, táborová základna byla v Domě PZKO v Karviné-Ráji. Místní skupina Polského kulturně-osvětového svazu v Karviné Ráji se účastnila tohoto projektu Sdružení Polské Mládeže už podruhé. První tábor v Karviné-Raji se konal v roce 2017.

Protože to byl denní tábor, rodiče přivezli své děti v osm hodin, vyzvedli je ve čtyři hodiny odpoledne. Děti ráno dostaly snídaní, obědvaly někde ve městě v poledne, odpoledne měly ještě svačinu.

Děti si velmi dobře pamatují na první den tábora v Karviné, protože se jim líbil film, který sledovali v kině v Cieszyně. Byl to druhý animovaný film o „Tajném životě mazlíčků“. V úterý aktivně trávili čas mimo jiné v dětské herně ve Fryštátu.

Ve středu se vydali na výlet do Hrádku, aby viděli, jak tam vypadá Olza, a mohli ji porovnat s tou, kterou znají z Karviné a také se podívali na skálu Bełka. Seznámili se s legendami spojenými s místy, která navštívili, o Bełku, o Olze, četli příběhy Józefa Ondrusze. „Vše bylo o učení se hrou,“ vysvětlila Ksenia Stuchlik. V domě PZKO v Karviné Ráji na děti čekaly puzzle s mapou Polska a také polské stolní hry.

Zajímavé byly čtvrteční kurzy s profesionálním fotbalovým trenérem, připravené pro chlapce i dívky. Děti soutěžily v přetahování, skákaní, běhaly, plazily se atd. V pátek na konci tábora šly na koupaliště.

V pátek jsme ve Středisku polské literatury Regionální knihovny v Karviné našli děti, jak četly knihy o sportovní tématice. Prohlížely si je, četly zajímavé ukázky. Nepřekvapily je otázky na polské sportovce. Ukázalo se, že děti znají jejich jména a vědí, jaké disciplíny dělají. Samy se také účastní různých sportovních aktivit. Hrají tenis, hokej, fotbal, plavou, chodí na gymnastiku.

Kromě jazykového tábora v Karviné se v červenci konaly tábory v Těrlicku, Dolní Lomné, Dolní Líštné, Albrechticích, Třanovicích a Českém Těšíně. V srpnu proběhnou tábory v Bystřici a Dolní Lutyni.

Jazykové tábory pořádá od roku 2016 Polské sdružení mládeže v České republice v rámci projektu „Dwujęzyczność wzbogaca“ v podobě příměstských táborů pro polské děti žijící v České republice. Cílem projektu je vytvořit atraktivní příležitost strávit prázdniny v polsky mluvícím prostředí, rozšířit slovní zásobu účastníků tábora, šířit znalosti o Polsku a polské kultuře a vybudovat polskou národní identitu dětí.

CR

Štítky: , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.