ČESKÝ TĚŠÍN / Poslední přednáška Mezigenerační regionální univerzity Polského kulturně-osvětového svazu v tomto akademickém roce měla slavnostnější charakter. Konala se ve čtvrtek 6. června v sále Domu PZKO na ul. Božka v Českém Těšíně.

Přítomné uvítala Ewa Sikora, která také shrnula celý akademický rok. MUR měl 108 posluchačů, přednášek se zúčastnilo celkem 261 lidí. Průměrná návštěvnost byla 29 osob, a dle slov Ewy Sikora, lze to považovat za dobrou účast. Informovala také, že nejvíce posluchačů měly přednášky profesora Alojzeho Suchanka o Antoniu Vivaldim a Jany Raclavské o Henryku Jasiczku. Nejaktivnější posluchači dostali certifikáty a poukázky na knihy.

Ústřední postavou červnové přednášky byl polský skladatel Stanisław Moniuszko, jehož 200. výročí narození letos oslavujeme. Uměleckým úvodem k tématu byl krátký koncert Izabely Wojtasik s klavírním doprovodem Dagmary Pielech. Zazněly nejznámější písně Moniuszki, mj. Prząśniczka a píseň z opery Straszny Dwór.

Izabela Wojtasik roz. Drong je jablunkovská rodačka a absolventka pražské konzervatoře. Dnes studuje zpěv na Hudební akademií v Katovicích, je také členkou Souboru písní a tanců Śląsk.

Přednášku vedl Tomasz Piwko, akademický učitel a dirigent, který vedl také polské sbory na české straně Těšínského Slezska. Představil život Moniuszki, jeho školní léta i profesní praxi – Moniuszko byl ředitelem oper Varšavě, Minsku, Berlíně a Vilniusu. Věnoval také spoustu prostoru rodinným vztahům, poukázal na to, jak rodinný život ovlivnil rozhodnutí a osud umělce.

Přednáška byla doplněna fotografiemi a přílohami ve formě nahrávek a výstavou věnovanou Moniuszce, kterou připravil Marian Steffek z Dokumentačního střediska Kongresu Poláků.

CR

 

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.