ČESKÝ TĚŠÍN / Malíř a sochař Jan Wałach tématem svého umění učinil život horalů ve Slezských Beskydech. Prezentace jeho děl znamená neuvěřitelnou příležitost poznat zvyky, práci nebo oděv slezských horalů.

Posluchači Mezigenerační regionální univerzity, působící v rámci Polského kulturně-osvětového svazu, budou mít příležitost seznámit se s osobností tohoto umělce. Setkání se bude konat tento čtvrtek 4. dubna v 17 hodin v aule Polského gymnázia Juliusze Słowackého v Českém Těšíně.

Téma „Jan Wałach – umělec ze Złotego Gronia“ přednese dr. Michał Kawulok. Řečník je historik umění, absolvent a doktorand na Katolické univerzitě v Lublinu. Pracuje v Beskydském muzeu. A. Podżorskiego ve Visle. Je autorem článků o umění ve Slezských Beskydech, spoluautorem knihy „Od vesnice do lázní. Architektonické dědictví Visly „. Již několik let se zaměřuje na výzkum související s uměním Jana Wałacha.

Jan Wałach (1884-1979) tvořil portréty, krajiny a zátiší. Studoval na Zakopiańskiej Szkole Przemysłu Drzewnego, Akademii výtvarných umění v Krakově a také na Ecole de Beaux Arts v Paříži. Spojil celý svůj život a práci s Istebnou na Těšínském Slezsku, kde založil rodinu a postavil dřevěnou dílnu.

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.