ČESKÝ TĚŠÍN / Narodil se před 120 lety v Cieszyně, v tehdejším Rakousko-Uhersku. Proto se Městská knihovna Český Těšín společně se Zamkiem Cieszyn rozhodla připomenout osobnost známého skladatele, klavíristy a dirigenta Viktora Ullmanna.

Ullmannovské slavnosti trvaly tři dny, od 7. do 9. listopadu. Ve středu se konala procházka po stopách, jaké skladatel zanechal za dobu 11 let života v Cieszyně. Ve čtvrtek v literární kavárně Avion byla slavnostně zahájena biografická výstava, jejíž vernisáž pořadatelé spojili s diskuzním večerem. Během setkání se tak účastnici mohli dozvědět více nebo méně známá fakta ze života Ullmanna. Jelikož jeho dílo bylo u nás objeveno až v 90. letech, jednalo se spíše o ty méně proslulé skutečnosti. Výstavu je možné si prohlédnout ještě do 5. prosince.

Kulminačním bodem slavností byl páteční komorní koncert v prostorách bývalé synagogy na ul. Božka. Zazněly tam některé skladby pro soprán a klavír, které předvedli Irena Troupová a Jan Dušek.

Viktor Ullmann patří k tzv. terezínským skladatelům, tedy hudebníkům, kteří po dvouleté internaci v koncetračním táboře v Terezíně byli zavražděni v Osvětimi-Březince. I přes nelidské podmínky však Ullmann i v Terezíně tvořil dále a taková díla jako je opera „Císař Atlantidy“ se díky snaze jeho přátel zachovala dodnes.

„Našim přáním je, aby tato nevšední kulturní událost nejen obohatila česko-poslkou kulturní mapu o další významné jméno, ale byla pro zájemce i impulsem k hlubšímu zájmu o propojení historie Těšínského Slezska s kulturní historii celé střední Evropy,“ zdůraznili pořadatelé.

kc

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego