TŘINEC / U cesty, která vede téměř podél státní hranice, stojí pomník a pamětní tabule na ním hlásí: „Na památku pobytu císaře Františka Josefa I v obci Kojkovice dne 4. září 1906 u příležitosti oslavy jeho šedesátiletého vládnutí 1848-1908“. 

V roce 1908 Kojkovice, které jsou dnes částí Třince, byly samostatnou obcí. Její vedení se rozhodlo  uctít šedesát let vládnutí císaře, který osobně navštívil obec, tím, že na Kojkovickém kopci postavilo pomník s pamětní tabulí.

Web „fotokresy.pl“ o tom píše takto: Odhalen byl v úterý 8. září roku 1908, ve 14 hod. Program oslav byl následující: 1. Přivítání, 2. Smíšený sbor, 3. Odhalení pomníku, 4. Zazpívání lidové hymny, 5. Výlet do nedalekého lesíku. Večer se konal ohňostroj a pak taneční zábava v obecní hospodě, na které hrála hutnická kapela z Třince. Slavnosti se zúčastnilo kolem 2 tisíc lidí.

Ve stejný den místní poslali císaři telegram tohoto znění: „Obec Kojkovice u Těšína skládá u příležitosti odhalení pomníku na památku pobytu Nejjasnějšího Pana na manévrech v roce 1906 u nohou Trůnu v souvislosti s jubileem slavného vládnutí výrazy hluboké pocty s přáním: ať Bůh nám ho ráčí co nejdéle při zdraví uchovat.“

Po I světové válce na pomníku byla umístěna tabule s příjmením čtyř občanů Kojkovic, kteří padli v době války. Byli to: Józef Klimsza, Jerzy Stokłosa, Adam Trombik a Jan Cholewik. Později byla tabule přenesena do budovy polské školy. V roce 1950 pomník opět dostal novou tabuli. Tentokrát se na tabuli s holubem, který symbolizoval mír, objevil dvojjazyčný nápis: „Za trvalý mír – Za trwały pokój – r. 1950″. Takto přetrval do října 2010, kdy byl pomník renovován díky pomoci Místní skupiny PZKO a také přispění vedení města Třince.

Na podrobnosti týkající se pomníku narazil v roce 2007 (kdy tabule na vápenným kameni ještě informovala o míru) Stanisław Zahradnik. Vysvětloval tehdy čtenářům „Głosu Ludu” (č. 118 z 11 října 2007, s.3), že pomník stanul na Kojkovickém kopci, protože z tohoto místa právě císař František Josef sledoval společně se svým doprovodem v září 1906 roku průběh velkých vojenských cvičení, tzv. Císařských manévrů (které popisoval Gustaw Morcinek v „Czarnej Julce“).  Je odsud totiž dobře vidět Puncov a  Dzięgielów. Zahradnik také upozornil na to, že tehdejší starosta  Paweł Kajzar vítal císaře v polštině.

Cesta: Do pomníku vede Kojkovická ulice. Dostanete se na ni, když odbočíte z cesty č. 476 v Líštné, cestou nahoru od zastávky „Třinec, Dolní Líštná, Mravcůvka”, nebo v Puncově, když odbočíte z Těšínské ulice. Z asfaltové cesty, kterou vede cyklotrasa Kojkovice – Český Puncov je třeba odbočit trochu mezi zastávkami „Třinec Kojkovice Transformátor“ a „Třinec Kojkovice Kopec“. 

(indi)

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.