HNOJNÍK / Místní skupina PZKO v Hnojníku pořádala minulý víkend ve svém Domu PZKO Setkání lidových umělců. Obrazy vystavovali autoři z Hnojníku a nejbližšího okolí. Výstava byla doplněna kresbami žáků polské a české místní základní školy, které byly oceněny v soutěži „Jak znáš obec Hnojník”. Na nedělní vernisáži pak zazněla poezie tvůrců z úpatí Goduly.

Účelem výstavy bylo podle slov předsedy MS PZKO Pawła Pietra ukázat dosud neznámé dílo talentovaných a odvážných umělců širšímu publiku. „Každopádně jsme práci nikoho nechtěli nijak hodnotit“ dodal předseda při představování jednotlivých umělců.

Na výstavě jsme mohli zhlédnout práce starších autorů – barevnou olejomalbu Bronisława Folwarczného, ale také zcela jiný typ umění – ručně vyšívané obrazy jeho manželky Wandy Folwarczné. Díla obou autorů znázorňovala krajinky a zátiší.

Mladší generaci reprezentovali tvůrci s uměleckým vzděláním – Aneta Grzegorz se svým triptykem „Moje místa kultu” a Franciszek Szymczysko, který ze svých obrazů vytvořil zajímavé prostorové skládačky.
„O těchto dvou mladých malířích určitě ještě uslyšíme“ shrnul předseda Pieter.

K vidění byly také obrazy českých autorů, kteří už bohužel mezi námi nejsou – Borise Folvarčného, kterého doménou byla kresba portrétů a Františka Musila, který maloval olejovými barvami a inkoustem. V jeho případě se jedné o krajinky a lesní zvěř.

Vernisáž výstavy začala písní „Płyniesz Olzo” v provedení Magdaleny a Zuzanny Sabelových. Sestry Sabelovy zazpívaly několik lidových písní.

Básně, které se věnují především etické tématice, přečetl Karol Krzyżanek, představitel starší generace. Předseda Paweł Pieter jej uvedl jako autora, který již dlouhá léta píše do příslovečného šuplíku.

Své básně, které vznikají jak polsky tak i česky, prezentoval student historie Michał Zawadzki. Zajímavý mladý autor se snaží znalosti obou jazyků využít tak, že do svých básní vkládá střídavě polské a české verše.

Vernisáže se bohužel nemohla zúčastnit Ewa Furtek. Ukázku její tvorby prezentovala její neteř – Magdalena Sabela. Sbírku poezie Ewy Furtek „Závan jara“ a „Básně“ („Powiew wiosny” a ,„Wiersze”) bylo možné také během tohoto setkání umělců koupit.

Spoluorganizátorem akce byl Obecní úřad Hnojník. Součástí výstavy je dvoujazyčný katalog. í.

CR

Štítky: , , , , , , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego