HNOJNÍK / Přátelská a rodinná atmosféra, připomenutí historie a skvělá zábava – tak byl se dalo v krátkosti popsat setkání, které se konalo v sobotu u příležitosti 30. výročí pojmenovaní Domu PZKO v Hnojníku jménem Jana Kubisze. A právě z důvodu vzpomínkového charakteru akce byla nazvána Retro koncert.

Setkání provázela slovem jedna z nejmladších členů Místní skupiny PZKO Gabriela Bulko. Na scéně se jako první představil pěvecký soubor Chórek MS PZKO Horní Suchá. Zazpíval písničky z alba nahraného v ostravském studiu v aranžmá Jerzeho Macháče a v hudebním doprovodu lidové kapely Šmykňa. 

Krátký program – zpěv a recitace – předvedly žákyně hnojnické základní školy: Justyna a Karolina Beneš z druhé třídy, Ellen Bolek z třetí třídy a Johana Brych ze čtvrté třídy, a také Aneta Nowok a Zuzanna Sabela ze šesté třídy.

Před slavnostním odhalením pamětní tabule se hosté vrátili 30 let zpátky. Předseda MS Paweł Pieter již na začátku setkání připomněl, že několik osob v sále si pamatuje, jak 7. května 1989 bylo sídlo PZKO v Hnojníku nazváno jménem Jana Kubisze. Tehdy byl slavnostně odhalen portrét Jana Kubisze, který věnoval jeho syn Andrzej, a slavnostního aktu se zúčastnili tehdejší předseda Hlavního výboru PZKO Roman Suchanek a předseda hnojnické Místní skupiny PZKO Jan Buława.

Samozřejmě i před 30 lety nechyběl kulturní program v podání žáků polské základní školy v Hnojníku, který připravila Małgorzata Rakowska, a který představil úryvky životopisu, básní, prózy a písniček Jana Kubisze. Nechyběly také lidové tance, zazpíval smíšeny sbor Godulan pod taktovkou Ireny Krzyżanek a vystoupil kabaret Andrusi ze Skřečoně.

V sobotu pamětní desku slavnostně odhalil Józef Lipowski, který je členem MS PZKO Hnojník od roku 1957. Dům PZKO se nachází v budově, ve které kdysi býval mlýn, a sídlem hnojnické skupiny PZKO je od počátku 90. let 20. století.

Předtím se členové tamního PZKO scházeli v klubovně, která se nacházela naproti hnojnického nádraží. Dnes Místní skupina PZKO v Hnojníků čítá zhruba sto členů.

Po slavnostním odhalení pamětní tabule zahrála koncert rocková skupina BC/DD, která posluchačům dopřála písničky z repertoáru polské kapely Czerwone Gitary.

 

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.