ČESKÝ TĚŠÍN / První letošní přednáška Mezigenerační regionální univerzity Polského kulturně-osvětového svazu se konala ve čtvrtek 3. ledna v hale Polského gymnázia Slowackého v Českém Těšíně. Přednáška byla věnována polskému spisovateli a malíři, reformátorovi divadla Stanislawu Wyspiańskému, jehož 150. výročí narození si připomeneme 15. ledna.

Osobnost krakovského umělce představil Bogdan Kokotek, herec a divadelní režisér, umělecký ředitel Polské scény Těšínského divadla. Již na začátku zdůraznil, že je to jeho debut v roli akademického lektora. Dle jeho názoru Problém s Wyspiańskim spočívá ve skutečnosti, že „za svého“ ho považují jak divadelníci, tak malíři.

Dále přednášející popsal Krakov z doby Wyspiańského, tedy město, se kterým autor Wesela byl spjat po celý život. Vyprávěl o rodinné situaci umělce, jeho studiu a spolužácích, kteří ho doprovázeli po celý život. Prezentoval také jeho zájmy: umění, které bylo iniciováno pozorováním otce sochaře, a utvrzeno studiem na škole výtvarných umění v ateliéru Jana Matejka, a divadla, který probudily docela brzy četné návštěvy divadla. Upozornil také na zahraniční cesty a studium malířství v Paříži, které měly na Wyspiańského vliv.

Představil rovněž známé a méně známé malířské práce Wyspianského, jeho vitráže. Připomněl, že umělec jako student se účastnil obnovy Mariánského kostela v Krakově, a také to, že později se zabýval i designem interiérů a nábytkem. Byl také redaktorem časopisu Sztuka, spolupracoval s časopisem Chimera, aktivně se podílel na uměleckém životě Krakova. Bogdan Kokotek dále zmínil nejdůležitější hry Wyspianského, se kterých nejvýraznější je Wesele, které mělo premiéru v roce 1901. Hovořil i o jeho divadelní činnosti, neboť umělec byl velkým reformátorem divadla. Wyspiański zemřel v roce 1907 ve věku 38 let.
CR

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.