SKŘEČOŇ / V sobotu 23. června Místní skupina Polského kulturně-osvětového svazu v Bohumíně-Skřečoni pořádala tradiční radovánky, které se tentokrát z důvodu špatného počasí konaly v Domě PZKO.

Místopředseda Skupiny Bogusław Czapek zvlášť srdečně přivítal delegaci čtyř představitelů Towarzystwa Miłośników Ziemi Grodkowskiej, v tom také místopředsedu organizace Janusze Kwartu. Akce se zúčastnili také fotbalisté z Grodkowa, kteří dopoledne hráli v Bohumíně na Mezinárodním fotbalovém turnaji. Pak předseda MS Czesław Gałuszka předal členský průkaz novému členovi Místní skupiny, kterým se stal Jakub Wojwoda, který doplnil počet členů organizace na rovnou stovku.

V rámci kulturního programu vystoupil pěvecký soubor Kalina z Łazisk, který od roku 1984 funguje při Místní Skupině vesnických žen. Soubor pod uměleckým vedením Danuty Gajdosz představil dva samostatné hudební bloky. Nejdřív se prezentoval Kabaret starých dětí, který ukázal nejrůznější scénky a vtipné básně Juliana Tuwima a Jana Brzechwy. V druhé části programu zněly písně spojené s vesnicí Łaziska – na téma života místních lidí, přírody a rodinných zvyků.

Je třeba doplnit, že v rámci přeshraniční spolupráce soubor Kalina vystupoval ve Skřečoni už v roce 2012 v rámci tradiční Wigilijki, před dvěma léty také na radovánkách, a sbor  Hasło ze Skřečoně zpíval koledy v Łaziskách v roce 2014. Tyto kontakty zajišťuje místopředseda MS Beata Grzebień, která pochází právě z Łazisk.

Během akce také hodně místa členové MS věnovali GDPR, podepsali totiž potřebné formuláře. Účastnici akce si také pochutnali na koláčích a jídlech, které připravily členky Klubu žen. Příjemnou atmosféru ještě doplnil skvělý výběr polských písní.

 

DG

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.