„Od przybytku głowa nie boli” (Z mnohá věcí vás hlava nebude bolet) – takto nazvali svou výstavu zaměstnanci Muzeum Těšínského Slezska. Představili na ní nové exponáty, které muzeum získalo v poslední době. Jsou mezi nimi zakoupené exponáty i ty, které někdo muzeu daroval, od dědiců, ale i ty, které byly zabavený celníky. 

Výstavu připravili zaměstnanci muzea, kteří vedou pět oddělení – vedoucí oddělení umění Irena Adamczyk, vedoucí oddělení archeologie, Zofia Jagosz-Zarzecka, etnografie Grzegorz Studnicki, oddělení historie a technologie – Irena French a oddělení fotografie – chybějící na vernisáži Mariusz Makowski.

Od roku 2015 oddělení historie a technologie rozšířilo 300 objektů, oddělení etnografie 81 památek a oddělení umění 74. Nová předměty se také objevily v oddělení archeologie, oddělení fotografie a v naučné knihovně. Je nemožné vypsat tu všechny. A jedná se o nejrůznější předměty: spony z období římského vlivu, které byly zabaveny celními orgány na hranici z Českem, domino ze slonové kosti z XIX století, obrazy, nebo třeba i osobní prádlo.

„Dostali jsme například z Francie 29 obrazů Władysława Śmigi, umělce, který se narodil na současné české straně Těšínského Slezska, a který celý svůj dospělý život prožil ve Francii. Dostali jsme také nedávno obraz, který visel v jednom těšínském bytě zalepený rodinnou fotografií. Dědic měl zájem pouze o fotografii a obraz daroval muzeu,“ popisovala Irena Adamczyk.

Také vedoucí ostatních oddělení krátce povídali o nejzajímavějších předmětech, které získali. Velkou atrakcí vernisáže, která se konala 28. června, byla replika raně barokní flétny, která byla nalezena ve stěně činžovního domu Kończakowského, jedná se o unikát v polském měřítku.

Výstava bude otevřená do 31.08.

(indi)

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.