KARVINÁ / Měsíc před festivalem Gorolski Święto v Jablunkově je nevšední pozvánkou na tuto akci výstava fotografií Beaty (indi) Tyrne  „Rynce z »Gorola«”, která byla otevřená v Regionální knihovně v Karviné-Fryštátě. Vernisáž, která se konala 2. června, byla také příležitosti k propagaci knihy Jarosława jot-Drużyckého „Nie tylko GOROLSKI – więcej niż ŚWIĘTO”.

Novinářka a fotoreportérka Beata Tyrna z Těšína, která podepisuje své články zkratkou indi, již několik let spolupracuje také s redakcí „Zwrotu”. „Inspiroval mně Jot, když vymyslel, když jsem běhala s foťákem na Gorolskim Świętu a dokumentovala jsem každý rok to stejné, že bych se měla koncentrovat na nějakém detailu,“ vysvětlovala genezi expozice třiceti uměleckých fotografií. Doplnila, že tyto úzké kádry vznikaly mezi reportážními fotografiemi pro média, se kterými spolupracuje, na obou stranách Olzy.

– Máme na výstavě ruce, které pracují při stavbě infrastruktury v Městském lese v Jablunkově, máme ruce, které pracují při přípravě jídla, abyste vy, kteří na Gorola přijíždíte, mohli sníst pravé domácí jídlo, máme ruce, které se baví a také ruce, které pak uklízí – popisovala autorka fotografií.

Vernisáže výstavy, kterou připravilo Středisko polské literatury Regionální knihovny, se zúčastnil také tiskový mluvčí karvinské radnice Lukáš Hudeček. Goralské písně zpíval a na dudy hrál Otmar Kantor z Jablunkova. Jeho písně zněly v přestávkách mezi dlouhými úryvky z knížky „Nie tylko GOROLSKI – więcej niż ŚWIĘTO”, které četl autor. Kniha prezentuje zajímavý pohled přistěhovalce na události a lidi spojené s jablunkovským festivalem  Gorolski Święto.

Jarosław jot-Drużycki připomněl také, jak z Varšavy, která je jeho rodným městem, přijel na Těšínské Slezsko. Už ve škole se mu dostala do rukou kniha „Czarna Julka” Gustawa Morcinka, které děj se odehrává v Karviné. Knížka ho natolik fascinovala, že se rozhodl poznat místa, o kterých Morcinek psal. 

Výstava „Rynce z »Gorola«” měla svou premiéru v lednu letošního roku v Klubu Dziupla v Českém Těšíně. V Karviné trvá celý červen, a mj. také zve na festival „Gorolski Święto“ v Jablunkově první srpnový víkend.

CR

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.