HAVÍŘOV-ŽIVOTICE / Zvonění zvonů z nedaleké kapličky dalo začátek letošnímu pietnímu setkání v Havířově-Životicích. Konalo se 5. srpna u pomníku oběti životické tragedie, který je památkou na 36 nevinných obětí zavražděných 6. srpna 1944 německými okupanty.

Životice se staly symbolem mučednictví a boje za svobodu. Pietní setkání každým rokem pořádá město Havířov, Hlavní výbor Polského kulturně-osvětového svazu, Český svaz bojovníků za svobodu a Muzeum Ziemi Cieszyńskiej. 

U pomníku čestnou stráž drželi členové těrlického Harcerského oddílu Żwirki a Wigury, vojáci a junáci. Vikář havířovské římskokatolické farnosti David Tyleček a pastor Slezské církve evangelické augsburského vyznání Janusz Kożusznik společně zapálili svíčku. Pak byly vypuštěné holubice míru.

Pietním setkáním provázela slovem – polsky i česky – Jolanta Bałon, která připomněla tragické okolnosti vedoucí k vraždě 28 Poláků a 8 Čechů. Za jejich památku byla držena minuta ticha.

Věnce a květiny položili u pomníku mj. primátorka Havířova Jana Feberová, 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Lukáš Curylo, poslankyně Milada Halíková, generální konzul RP v Ostravě Janusz Bilski, předseda Hlavního výboru PZKO Jan Ryłko, předseda Koła Polskich Kombatantów w RC Bronisław Firla, předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička. Květiny položili i zástupci okolních obcí, a také delegace z Polska – z Jastrzębia-Zdroju, těšínského okresu, Bielska-Białé, představitele Místních skupin PZKO a dalších organizací či sdružení, a potomci obětí.

Během proslovů byly připomenuty tragické událostí z roku 1944. Řečníci také poukázali na nebezpečí, kterým musíme dnes čelit, například na snahu přepsat dějiny. Odkaz Životic je živý dodnes.

Kromě primátorky Jany Feberové, předsedy Jaroslava Vodičky a zástupců církví se slova ujal i předseda Historické sekce Hlavního výboru PZKO Stanisław Gawlik.

– Scházíme se zde, aby budoucí generace nezapomněly o všech vraždách, které spáchalo nacistické Německo. Aby se to nikdy neopakovalo – řekl. Poděkoval i zástupcům Havířova a všem osobám, které připravily pietní akt.

O kulturní program se postaral ženský sbor Canticorum z Havířova vedený Vítězslavem Soukupem a ženský sbor Melodia MS PZKO Návsí pod taktovkou Aleksandry Zeman. Na závěr setkání zazněly polská a česká státní hymna.

CR/tnj

Štítky: , , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego