Halina Szczotka
E-mail: halina.szczotka@zwrot.cz
JABLUNKOV / S džemem, s marmeládou, s pudinkem, dokonce i se šunkou a sýrem. Koblihy, které do Jablunkovského kulturního a informačního centra JACKI přinesli účastníci soutěže o nejlepší kreplik neboli koblihu, byly vynikající. Porotu nejvíce zaujala kobliha, kterou usmažila Anna Tacinová z Jablunkova.
Na Tučný čtvrtek provoněly Kulturní a informační centrum Jablunkov čerstvé koblihy, které přinesli účastníci soutěže. Soutěž se konala již počtvrté.
První ročník soutěže o nejlepší koblihu během pandemie
„První ročník soutěže se konal v roce 2021, bylo to v období pandemie koronaviru, v té době nebylo možné pořádat žádné akce, tak jsme se rozhodli, že zkusíme udělat takovou soutěž a povzbudit lidi k aktivitě,“ připomněla historii soutěže ředitelka JACKi Gabriela Niedoba. Dodala, že i přes tato úskalí se do soutěže přihlásilo 13 účastníků.
Těžké rozhodování poroty
Letos soutěž začala ve středu 7. února a skončila 8. února, tedy na Tlustý čtvrtek. Soutěže se mohl zúčastnit každý, kdo přinesl koblihu do Jablunkovského kulturního a informačního centra.
Soutěže se zúčastnilo šest soutěžících. Porota ve složení Alfréd Volný, farář jablunkovské farnosti, Gabriela Niedoba, ředitelka JACKi, Renata Staszowska, novinářka, a Andrea Kubinská, zaměstnankyně JACKi, měla těžkou úlohu, protože všechny koblihy byly velmi chutné.
- Všechny koblihy byly chutné, některé ještě chutnější. Každý účastník se snažil, aby jeho kobliha byla co nejlepší. Bylo těžké vybrat. Rozhodovaly detaily,“ řekl Alfréd Volný, farář z Jablunkova, který letos opět zasedl v porotě.
Výsledky soutěže
Porota nakonec rozhodla takto:
- místo – Anna Tacinová z Jablunkova
- místo – Beata Szkanderová z Piosečné
- místo – Lydie Borská z Hrádku
Zvláštní cenu za slané koblihy získali klienti Domova svaté Alžběty v Jalonkově. Poděkování a odměnu dostaly děti z mateřské školy z Bukovce, které se soutěže také tradičně účastní. Cenu získala také Veronika Schejbalová-Bazgierová.
Komentáře