JABLUNKOV / S džemem, s marmeládou, s pudinkem, dokonce i se šunkou a sýrem. Koblihy, které do Jablunkovského kulturního a informačního centra JACKI přinesli účastníci soutěže o nejlepší kreplik neboli koblihu, byly vynikající. Porotu nejvíce zaujala kobliha, kterou usmažila Anna Tacinová z Jablunkova.

Na Tučný čtvrtek provoněly Kulturní a informační centrum Jablunkov čerstvé koblihy, které přinesli účastníci soutěže. Soutěž se konala již počtvrté.

První ročník soutěže o nejlepší koblihu během pandemie

„První ročník soutěže se konal v roce 2021, bylo to v období pandemie koronaviru, v té době nebylo možné pořádat žádné akce, tak jsme se rozhodli, že zkusíme udělat takovou soutěž a povzbudit lidi k aktivitě,“ připomněla historii soutěže ředitelka JACKi Gabriela Niedoba. Dodala, že i přes tato úskalí se do soutěže přihlásilo 13 účastníků.

Těžké rozhodování poroty

Letos soutěž začala ve středu 7. února a skončila 8. února, tedy na Tlustý čtvrtek. Soutěže se mohl zúčastnit každý, kdo přinesl koblihu do Jablunkovského kulturního a informačního centra.

Soutěže se zúčastnilo šest soutěžících. Porota ve složení Alfréd Volný, farář jablunkovské farnosti, Gabriela Niedoba, ředitelka JACKi, Renata Staszowska, novinářka, a Andrea Kubinská, zaměstnankyně JACKi, měla těžkou úlohu, protože všechny koblihy byly velmi chutné.

  • Všechny koblihy byly chutné, některé ještě chutnější. Každý účastník se snažil, aby jeho kobliha byla co nejlepší. Bylo těžké vybrat. Rozhodovaly detaily,“ řekl Alfréd Volný, farář z Jablunkova, který letos opět zasedl v porotě.

Výsledky soutěže

Porota nakonec rozhodla takto:

  1. místo – Anna Tacinová z Jablunkova
  2. místo – Beata Szkanderová z Piosečné
  3. místo – Lydie Borská z Hrádku

Zvláštní cenu za slané koblihy získali klienti Domova svaté Alžběty v Jalonkově. Poděkování a odměnu dostaly děti z mateřské školy z Bukovce, které se soutěže také tradičně účastní. Cenu získala také Veronika Schejbalová-Bazgierová.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.