TŘINEC / V neděli 10. prosince se v Kulturním domě „Trisia“ v Třinci uskutečnil jedinečný vánoční koncert. Ten večer měli milovníci hudby shromáždění ve foyer kulturního domu v Třinci možnost zažít skutečný hudební svátek, který připravil polský pěvecký soubor „Hutnik“ a pozvaní hosté.

Kromě hostitele na koncertě vystoupil školní pěvecký sbor „Wesoła Nutka“, sourozenci Helena, Bogdan a Daniel Pustówkovi a tenorista Władysław Czepiec. V podání výše uvedených umělců zazněly toho večera vánoční koledy a písně.

Sbor „Wesoła Nutka“

PZŚ „Hutnik“ zpíval pod taktovkou dirigenta profesora Alojzeho Suchanka, který převzal dirigentskou taktovku od svého předchůdce v lednu letošního roku. Je třeba připomenout, že vánoční koncerty sboru „Hutnik“ mají dlouhou historii. Letos se k této tradici soubor vrátil po několikaleté přestávce.

Koncert začal svižně – koledou „Wśród nocnej ciszy“, v níž vystoupili všichni pozvaní umělci. Doprovázel je školní orchestr pod vedením Jakuba Kroczka.

Dětské koledování

Po zahájení koncertu patřilo pódium mladým talentovaným umělcům. Pěvecký sbor „Hutnik“ dosud každoročně zval na své vánoční koncerty sbory z Polska, České republiky nebo Slovenska. Letos se zaměřil na mladší generaci a pozval místní školní sbor „Wesoła Nutka“. Sbor tvoří žáci polské základní a mateřské školy Gustawa Przeczka. Pod vedením zakladatelky sboru Sabiny Bolek mladí zpěváci potěšili a dojali publikum. Zpěv mladých interpretů plný energie a radosti přenesl posluchače do atmosféry Vánoc. Bylo vidět, že si děti zpívání opravdu užívaly.

Na letošním koncertě vystoupili také sólisté. Zejména Helena Pustówková, studentka muzikálového zpěvu na Hudební konzervatoři Leoše Janáčka v Ostravě, si svým hlasem a jevištním projevem získala pochvalu publika. O chvíle emocí se postaral také tenorista Władysław Czepiec, který se souborem vystupuje již několik let.

Píseň pro Cezaryho Drzewieckého

Samozřejmě nemohl chybět hostitel nedělního koncertu, polský pěvecký soubor Hutnik, který od ledna vystupuje pod taktovkou Alojzyho Suchanka. Dříve sbor vedl Mykola Blikhar, který nahradil dlouholetého dirigenta souboru Cezaryho Drzewieckého.

Cezary Drzewiecki přišel do polského pěveckého souboru „Hutnik“ v roce 1985 a byl jeho uměleckým vedoucím a dirigentem v letech 1985-1998, kdy soubor absolvoval více než 150 koncertů v 10 zemích Evropské unie a ve Švýcarsku. Do souboru se vrátil po přestávce na podzim roku 2006. V roce 2019 se stal držitelem Srebrnych Spinek, ocenění udělovaného generálním konzulem Polské republiky v Ostravě. Zemřel v listopadu 2022.

Sbor mu věnoval píseň „Niech zabrzmią dziś pieśni chwały“.

Ocenění pro Annu Kornutu

Výjimečným okamžikem večera bylo slavnostní předání Zlatého odznaku s granáty vedoucí souboru Anně Kornutě. Toto vyznamenání, udělované Unií českých pěveckých sborů, bylo oceněním její padesátileté neocenitelné práce a obětavosti pro sbor Hutník a hudební kulturu vůbec.

„Vážím si všech sboristů, kteří chodí na zkoušky a rozdávají radost. Jsou však mezi námi i tací, kteří pro sborový zpěv dělají ještě více a pro sbor pracují každý den. A právě za tuto práci uděluje Unie českých pěveckých sborů Zlatý odznak s granátem,“ vysvětlila Dobroslava Klusáková, předsedkyně Oblastního výboru pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj Unie českých pěveckých sborů.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.