ČESKÝ TĚŠÍN / Bylo to opravdu velmi příjemné dopoledne. Do Domu Polského kulturně-osvětového svazu v Českém Těšíně na Božkově ulici se sjelo osm tříčlenných týmů z polských základních škol ze Zaolší, aby se zúčastnily Koperníkovské soutěže.

Soutěž, kterou organizovala naše redakce, se nakonec ukázala jako akce plná vědomostí a kreativity, která děti vtáhla do fascinujícího světa astronomie a vesmíru. Umožnila jim také dozvědět se více o postavě Mikuláše Koperníka.

Děti z osmi týmů reprezentujících školy z Českého Těšína, Hnojníku, Hrádku, Karviné a Horní Suché přijaly výzvu s velkým nadšením a nasazením. Nejenže měly možnost prověřit si své znalosti o životě a úspěších Mikuláše Koperníka a o otázkách souvisejících s astronomií, ale mohly také předvést svou kreativitu.

„Do zábavy jsme pozvali žáky 4., 5. a 6. tříd, takže se mohly přihlásit všechny školy, včetně malotřídek. Iniciátorem soutěže, autorem otázek a člověkem, který se postaral o obsah, byl astrofyzik Roman Strzondała, který s naší redakcí spolupracuje již několik let,“ vysvětluje Halina Szczotka, šéfredaktorka časopisu Zwroty, která soutěž vedla.

Důležité jsou znalosti, ale také kreativita a prezentační dovednosti

Soutěž se skládala z několika částí. Nejprve si účastníci prověřili své znalosti o životě Mikuláše Koperníka a astronomii. Se všemi otázkami si poradili velmi dobře. Na čas také složili puzzle – kopii obrazu Jana Matejky „Astronom Koperník aneb rozhovor s Bohem“ a sluneční soustavu.

Nejdůležitější soutěží, která rozhodla o konečném výsledku, byla závěrečná disciplína. Každý tým měl za úkol navrhnout svou raketu, se kterou by chtěl letět do vesmíru, a popsat misi, kterou hodlá uskutečnit. Důležitou součástí této soutěže byla také prezentace připraveného projektu. Projekty hodnotila porota ve složení Izabella Wołłejko-Chwastowicz, generální konzulka Polské republiky v Ostravě, Helena Legowicz, předsedkyně PZKO, a astrofyzik Roman Strzondała.

Atraktivní ceny

V této soutěži nebylo poražených – úroveň znalostí všech účastníků byla skutečně impozantní. Každý účastník proto obdržel cenu – elektronické hodinky, diplom a komiks „Tytus, Romek a A`Tomek, kniha VIII“.

Redakce se navíc rozhodla ocenit nejkreativnější týmy, které vybrala porota. První místo získal talentovaný tým „Měděné děti“ z polské školy v Karviné, druhé místo obsadili spolehliví „Vesmírní kluci“ z Hnojníku a třetí místo zaslouženě získaly „Karwinki“ rovněž z Karviné. Vítězové obdrželi navíc sadu cen zahrnující bezdrátové reproduktory.

Zajištění takto atraktivních cen bylo možné díky podpoře Ministerstva zahraničních věcí Polské republiky prostřednictvím Generálního konzulátu Polské republiky v Ostravě. Děkujeme za to!

Meziškolní soutěž jako součást širšího projektu

Koperníkovská soutěž, která se konala ve čtvrtek, byla součástí celého projektu spojeného s oslavami Koperníkova roku. Po celý rok jsme na stránkách měsíčníku Zwrot publikovali články Romana Strzondaly, které představovaly osobnost velkého polského vědce. Každý článek byl zároveň spojen se soutěží pro naše čtenáře. Soutěžní otázky jsme zveřejnili také na našem portálu.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.