1. Noc kostelů

Kdy: pátek 2. června, 18.00-24.00
Kde: kostely v regionu

Noční prohlídky kostelů, kaplí a modliteben přinese letošní Noc kostelů. V pátek večer a v noci mohou lidé navštívit desítky kostelů různých církví, ve kterých se budou konat koncerty, prohlídky či přednášky. V Moravskoslezském kraji otevřené budou třeba kostely v Českém Těšíně, Jablunkově, Karviné, Ostravě, Bohumíně, Frýdku-Místku. Podrobný program najdete na stránkách www.nockostelu.cz.

2. Den dětí u koní

Kdy: v pátek 2. června, 16.00
Kde: Český Těšín

Jezdecký klub Český Těšín zve do areálu na Slezské ulici na tradiční červnovou akci pro rodiny a všechny milovníky koní. Na programu bude vožení na koních a ponících, vožení kočárem. Občerstvení zajištěno.

3. Hravé odpoledne pro malé i velké

Kdy: pátek 2. června, 14.00
Kde: Mosty u Jablunkova

Přijďte se svými dětmi do centra obce a zažijte veselé odpoledne plné her, soutěží a zábavy. Nebudou chybět obří nafukovací atrakce, malování na obličej, vození na ponících a v koňském povoze, horolezecká stěna, „bosý“ chodník . Zajímavá bude jistě ukázka techniky i práce hasičů. Nebude chybět také občerstvení včetně vaječiny. Od 18.00 zahraje kapela Blaf.

4. Svatek barev Holi

Kdy: pátek 2. června, 16.30
Kde: Cieszyn, parkoviště „Pod Wałką”

Barvy, hudba a zábava čekají na všechny, kdo v sobotu navštíví festival barev v Cieszyně, na parkovišti Pod Wałką. Pro všechny, kteři si chtějí užít skvělé odpoledne a zařádit si s práškovými barvami Holi, pořadatelé připravili 9 různých barev, hudbu, foodtrucky a další atrakce.

5. Balet NdB 2: Uroboros/ Na krásném modrém… / Vodník

Kdy: sobota 3. června, 18.00
Kde: Český Těšín

Historicky první představení juniorského souboru Balet NdB 2 – jedinečného projektu, který vznikl na půdě Baletu Národního divadla Brno. Pod vedením baletní mistryně Markéty Pimek Habalové a bývalého sólisty Uladzimira Ivanoua se poprvé představí ve třech unikátních choreografiích. Choreografií doprovodí nevšední fúze elektronické hudby a hudby dálného východu interpretů Chronomad a Murcof.

6. Den děti v kině

Kdy: sobota 2. června, 9.00
Kde: Třinec

Třinecké kino Kosmos na první červnovou sobotu nabízí pořádnou porci filmů i zábavy venku a předsálí. Děti se v rámci celého dopoledne mohou těšit na malování na obličej, tetovací salon, fotokoutek či kolo štěstí. Maminka s dcerou tu může využít služeb mobilního kosmetického salónu. Cukrárna Kosmos nabídne každému malému divákovi se vstupenkou kopeček zmrzliny zdarma. Ke vstupu na tento doprovodný program postačí prokázat se platnou vstupenkou na projekci filmu.

7. Muzejní den dětí

Kdy: neděle, 4. června, 10.00–15.00
Kde: Český Těšín

Muzeum Těšínska zve do své historické budovy na program Postavy z pověstí ožívají. V případě pěkného počasí vystoupí ve 14 hod. Na dvorku loutková scéna Bajka. Děti si budou moci vyzkoušet pohádkové kostýmy a vyfotit se s nimi, nebude chybět i malování na obličej a cukrová vata.

8. Den moří a oceánů

Kdy: sobota 3. června, 11.00-16.00
Kde: Ostrava

V sobotu zveme do ostravské zoo na akci věnovanou problémům, která trápí světová moře a oceány. Čekají vás aktivity pro děti a dospělé.

9. Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka

Kdy: od čtvrtka 1. června do soboty 1. července
Kde: Moravskoslezský kraj

Festival odstartuje ve čtvrtek 1. června a potrvá do 1. července. O nadcházející neděli v ostravském Landek parku v 19 hodin vystoupí Nikol Bóková Quartet. Můžete se těšít na autorský jazzový večer nadané hudebnice s její vlastní tvorbou. Účinkující: Nikol Bóková – klavír, David Dorůžka – elektrická kytara, Martin Kocián – kontrabas, Michał Wierzgoń – bicí.

10. Den tradic, krojů a regionáních písní

Kdy: neděle 4. června, 16.00
Kde: Strumień

V místním parku v Strumieni uslyšíme povídání v nářečí a uvidíme vystoupení regionalních souborů (Heligonkari Ondrej a Andrejka Cigánikovci ze Slovenska, pěvecký soubor Echo Bąkowa, regionální soubor Strumień). Na akci zvou Macierz Ziemi Cieszyńskiej a Gminny Ośrodek Kultury.

(pe)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.