Soud s Andrzejem Poczobutem se bude konat za zavřenými dveřmi, rozhodl v pondělí na žádost státního zástupce soudce Dmitrij Bubenčyk v prvních minutách jednání.

Polský charge d’affair v Minsku Marcin Wojciechowski nebyl vpuštěn do soudní síně, informoval na sociálních sítích mluvčí ministerstva zahraničí Lukasz Jasina. Přítomna je pouze jeho manželka Oksana a rodiče.

Andrzej Poczobut je obviněn podle dvou článků běloruského trestního zákoníku z „podněcování nenávisti“ a z výzvy k sankcím a akcím v neprospěch Běloruska. V obou případech je horní hranice trestu odnětí svobody 12 let. Slyšení v novinářově případu bylo několikrát odloženo: nejprve bylo nařízeno na 28. listopadu, poté na 9. ledna a nyní na 16. ledna 2023.

Obvinění

V obžalobě proti novináři bylo uvedeno, že v médiích označil útok SSSR na Polsko v roce 1939 za agresi. Kromě toho si vyslechl obvinění za výroky na obranu polské menšiny v Bělorusku, články v listu Gazeta Wyborcza o běloruských protestech v roce 2020 a text v Polském magazínu z roku 2006 věnovaný Anatoliji Radziwonikovi, jednomu z velitelů polského podzemí v Grodně.

Na podzim 2021 novinář odmítl napsat žádost o milost prezidentu Lukašenkovi. Již dříve, v roce 2013, byl odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody v trestním řízení za údajné hanobení Alexandra Lukašenka. Z výkonu trestu byl však propuštěn, protože soud po odvolání neshledal v jeho slovech urážku na cti.

Andrzej Poczobut má vážné zdravotní problémy a byl umístěn na samotku. Korespondence s novinářem je prakticky nemožná, zejména v polštině.

Nelze se spolehnout na spravedlivý soud

Místopředseda Svazu Poláků v Bělorusku (ZPB) Marek Zaniewski se domnívá, že nelze počítat se spravedlivým soudem, zejména v politických kauzách jsou vynášeny tvrdé rozsudky, které likvidují opozici, což je cílem tamních úřadů.

V současné době situaci dále komplikuje ruská agrese proti Ukrajině, a to ze dvou důvodů. Jednak odvádí pozornost veřejnosti od problému neoprávněného věznění aktivistů, jednak eskaluje stávající konflikt mezi běloruskou vládou, která dává přednost Rusku, a Polskem, které poskytuje podporu bojující Ukrajině. To nevytváří dobrou atmosféru pro rozhovory o zatčených.

Andrzej Poczobut skončil na seznamu teroristů

V dopise rodině Andrzej Poczobut loni v srpnu vyjádřil přesvědčení, že bude poslán do lágru. Klidně přijmu rozsudek a s klidným svědomím půjdu do lágru. Takový je můj osud. Vždycky jsem věděl, že pokud taková doba nastane v Bělorusku, půjdu do vězení. Jak ukazuje moje dnešní realita, nemýlil jsem se. V říjnu loňského roku byl Andrzej Poczobut zařazen na seznam tzv. teroristů s číslem 920. Podle Marka Zaniewského je jeho zařazení na seznam teroristů prvkem nátlaku a dalšího omezování jeho občanských práv i po propuštění z vězení.

Andrzej Poczobut, člen představenstva běloruskými úřady zakázaného Svazu Poláků v Bělorusku a opoziční novinář vůči Lukašenkovu režimu, je od 25. března 2021 ve vazbě – v současnosti v Grodně. V říjnu 2022 byl zařazen na běloruský „seznam teroristů“.

Konfrontační postoj běloruských orgánů vůči Polsku

Podle polské komunity a běloruské opozice je Poczobutův proces důsledkem konfrontačního postoje běloruských úřadů vůči Polsku, který zesílil po protestech proti zmanipulovaným – podle nezávislých pozorovatelů – prezidentským volbám v Bělorusku v roce 2020.

Tehdy bylo rozhodnuto provést čistku ve společenských organizacích, sdruženích a strukturách občanské společnosti, které nebyly kontrolovány státem. Jedním z nich byl Svaz Poláků v Bělorusku. Kromě Poczobuta se represe dotkly také Andżeliky Borysové (v současnosti v domácím vězení), Ireny Biernacké, Anny Paniszewské a Marie Tiszkowské, kterým se loni podařilo s pomocí polských úřadů opustit Bělorusko.


ANDRZEJ POCZOBUT

Novinařině se věnuje od roku 2001. Pracoval pro běloruské nezávislé noviny a od roku 2004 spolupracuje s tiskem Svazu Poláků v Bělorusku. V roce 2005 se stal šéfredaktorem časopisu ZPB „Magazyn Polski na uchodźstwie“.

Od roku 2006 je dopisovatelem listu Gazeta Wyborcza. Od roku 2017 až do svého zatčení pracoval pro televizní stanici „Belsat“ a TVP Polonia, kde vytvářel pořady o Polácích v Bělorusku. Je také odborníkem na činnost Armii Krajowej v Bělorusku. Aktivně se angažuje a je členem předsednictva Svazu Poláků v Bělorusku. Za své aktivity a novinářskou práci byl opakovaně pronásledován a několikrát zadržen běloruskými orgány činnými v trestním řízení.

V roce 2011 ho grodenská oblastní prokuratura obvinila z hanobení Alexandra Lukašenka, kterého se měl dopustit v řadě článků v listu Gazeta Wyborcza, v publikacích na webu Belarusskij Partizan a na svém blogu. Byl zatčen a uvězněn ve vyšetřovací věznici v Grodně, kde strávil tři měsíce. Soud v Grodně ho odsoudil ke třem letům vězení s podmíněným odkladem na dva roky.

Od 25. března 2021 proti němu Generální prokuratura v Minsku vede tzv. trestní vyšetřování. Čelí absurdnímu obvinění z „rehabilitace nacismu“. Obhájci lidských práv ho uznávají jako politického vězně.

Hrozí mu trest odnětí svobody na pět až 12 let. Třikrát mu bylo nabídnuto, aby Lukašenkovi napsal dopis, v němž uzná svou vinu a požádá ho o milost. Odmítl to, protože to není v souladu s jeho zásadami. Je držitelem mnoha novinářských ocenění, mimo jiné Novinář roku 2011 a Grand Press 2021.

Polská tisková agentura
Fotografie: https://spring96.org/


Společné prohlášení předsedů Výboru Sejmu pro styk s Poláky v zahraničí a Výboru Senátu pro emigraci a styk s Poláky v zahraničí k procesu s Andrzejem Poczobutem, který dnes začal v Bělorusku

Dne 16. ledna 2023 začal v Grodně několikrát bez vysvětlení odložený soudní proces s významným představitelem polské menšiny v Bělorusku Andrzejem Poczobutem. Čelí obvinění z „podněcování k nenávisti na základě národnosti“, které je třeba považovat nejen za nepravdivé, ale přímo za absurdní.

Andrzej Poczobut, novinář listu „Gazeta Wyborcza“, aktivista Svazu Poláků v Bělorusku, badatel a milovník historie Grodenska, nezlomný člověk s velkým srdcem a poctivostí, je od března 2021 ve vězení. Represe, které se vůči němu dopouštějí Lukašenkovy úřady v Bělorusku, vzbuzují naše nejvyšší rozhořčení a odpor. Je to jasný příklad porušování lidských práv a práv, na která má polská menšina nárok, a pronásledování jejích nejlepších představitelů.

Podle našeho názoru jeho aktivity sloužily nejlépe poznávání společné historie našich zemí a národů, a tím i jejich lepšímu porozumění a budování dobrého sousedství. Ve své činnosti byl vždy nekompromisní – neuznával možnost sladění pravdy a lži. Vždy stál na straně – i té nejtěžší – pravdy.

Důrazně požadujeme ukončení nezákonných akcí proti Polákům v Bělorusku. Uděláme vše pro to, aby byl Andrzej Poczobut propuštěn. Svým důstojným postojem, který předvedl po zbavení svobody, prokázal, nikoli poprvé, svou oddanost hodnotám, v jejichž jménu jednal – a nyní nespravedlivě trpí.

Svoboda pro Andrzeje Poczobuta!

Robert Tyszkiewicz předseda Výboru pro styk s Poláky v zahraničí Sejmu Polské republiky

Kazimierz Michał Ujazdowski předseda Výboru pro emigraci a styky s Poláky v zahraničí Sejmu Polské republiky

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.