TĚRLICKO / Turnaj o letní pohár ve vybíjené se v polské škole v Těrlicku pořádá již více než dvacet let. Letos bylo možné se k této tradici vrátit po dvouleté přestávce, kterou způsobila pandemie. O soutěži si povídáme s Barbarou Smugalou, ředitelkou polské školy v Těrlicku.

Včera, 28. června, jste ve škole uspořádali turnaj ve vybíjené. Nejednalo se však o školní soutěž. Zúčastnily se i další školy.

Pozvali jsme sousední školy. Původním záměrem bylo, aby se jednalo výhradně o malé školy. Jde o to, aby existovaly srovnatelné podmínky a úroveň. Přece nemůžeme soutěžit v turnajích například pátých tříd, když v naší škole jsou jen dva páťáci… Ale pak se přidala velká škola z Bludovic a z Horní Suché. Abychom však zachovali zásadu rovných příležitostí, stanovili jsme, že týmy musí být smíšené. V každém týmu musela být minimálně jedna dívka.

A kolik lidí tvoří tým?

Sedm. Šest hráčů a „matka“.

Kolik škol se letos turnaje zúčastnilo?

Pět. Kromě naší to byly Horní Suchá, Albrechtice, česká škola z Hradiště a Bludovice.

Hrají děti z polské a české školy rády společně?

Rozhodně. Na turnaj všichni vždy velmi rádi přijíždějí. Také se na něj důkladně připravují.

Jakým jazykem spolu mluví, když si spolu hrají?

Oni mluví česky, my polsky a všichni si rozumíme.

Vaše škola vyhrála. Ale přestože děti soupeření baví, jde asi hlavně o něco jiného než o samotný sportovní souboj?

Podařilo se nám vyhrát na našem hřišti. Druhé místo získala škola z Horní Suché a třetí místo obsadila škola z Bludovic. Samozřejmě šlo o pohyb a integraci venku. Atmosféra byla úžasná, všichni si užili příjemný, sportovní den.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego