REGION / Poznat zajímavá místa Těšínského Slezska na obou stranách řeky Olzy, prohloubit a rozšířit znalosti o regionu – to jsou cíle vzdělávacích exkurzí, které byly v květnu uspořádány pro žáky Základní školy Henryka Sienkiewicze v Jablunkově v rámci projektu „Blíž k Polsku“.

„Na naší škole je to tradice. Výlety pro žáky druhého stupně pořádáme již řadu let, protože věříme, že by mladí lidé měli poznat region, ve kterém žijí, a samozřejmě i jeho nejcennější památky,“ říká učitelka Dorota Jansa.

Každá třída se dozví něco nového

Dodává, že žáci šestých tříd se tradičně vydávají k prameni řeky Olzy, setkávají se s vynikajícím folkloristou a multiinstrumentalistou z Istebné Józefem Brodou, v rámci výuky poslouchají hru na různé lidové nástroje a seznamují se s tvorbou Jana Kubisze, zpívají písně „Płyniesz Olzo“ nebo „Ojcowski dom“.

V Archeoparku v Chotěbuzi se seznamují s počátky slovanského osídlení a života na Těšínském Slezsku, v Cieszyně, jednom z nejstarších měst v Polsku, poznávají jeho historii, nejvýznamnější památky a legendy.

Žáci osmých tříd také navštěvují slovanské hradiště a Larischův empírový palác ve Fryštátě. Žáci devátých tříd se seznamují s regionální kulturou a různými zajímavostmi, které stojí za to navštívit a vidět v Koniakowě, Istebné a Wisle. Mimo jiné se seznámí s více než stoletou tradicí krajkářství v Koniakowě, v Istebné navštíví Pamětní síň himálajského horolezce Jerzyho Kukuczky, ve Wisle navštíví skokanský areál Adama Małysze.

Středověk na vlastní kůži

„Sedmáci se v letošním roce v rámci učebních osnov učí o středověku, a tak se vydali do Archeologického parku v Chotěbuzi, který je replikou někdejšího slovanského hradiště, aby na vlastní oči viděli a zažili, jak se žilo ve slovanské osadě,“ říká učitelka Jansa.

Během výkladu průvodce si mladí lidé poslechli mnoho zajímavostí o historii místa a dozvěděli se o historii Slovanů. Žáci si mohli vyzkoušet některé ze základních dovedností, které byly nezbytné pro život ve středověké slovanské osadě, například broušení na brusu nebo střelbu z luku. Součástí programu bylo také čtení textu psaného hlaholicí, nejstarším slovanským písmem.

Zajímavá lekce historie

„Už jsem byl na různých hradech, ale na tak starém hrádku jsem byl poprvé. Dozvěděl jsem se mnoho zajímavého o tom, jak naši předkové žili, co jedli, s čím bojovali, jaká božstva uctívali. Je to velmi zajímavé místo, které stojí za to poznat,“ řekl Vojtěch Terkovič.

„Bylo zajímavé číst hlaholici, ta písmena jsou tak zvláštní, možná bych se je zkusila naučit. Lukostřelba byla zábavná. Také návštěva historického Cieszyna byla nesmírně zajímavá, je to jedno z nejstarších měst v Polsku a ani jsem nevěděla, že je tam tolik zajímavých věcí. Byl to velmi vydařený výlet,“ řekla Alicja Szczotka.

Emilia Świder

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.