BYSTŘICE / Muzeum a informační centrum v Bystřici připravilo na zimu novou výstavu. Pracovník Muz-icu Jan Michalik nám prozradil, co nového si můžeme prohlédnou ve „starém kině“ v Bystřici.

Kromě stálé expozice je k dispozici také zimní výstava?

Ano.

Co nového si můžeme prohlédnout?

Už u vchodu nás vítají figuríny v horalských krojích. A zatímco dříve byl prezentován letní kroj, nyní můžeme vidět, jak se horal a horalka oblékali v zimě. Horalka je zahalena łobrusym. A uvidíte také ručně vyšívaný ovčí kožich, který je starý asi sto let.

Co kromě oblečení bylo jiné v zimě než v létě?

Aktivity. Na výstavě uvidíme, co lidé dělali v zimě. Připravovaly se např. nože na krouhání zelí. A tady je máme: původní staré nože na lavičce. K dispozici jsou také hrnce na solení. Máme zde to, co se v chalupě používalo v zimě. Samozřejmě zde není úplně všechno. Výstavu jsme se snažili uspořádat tak, aby exponáty nebyly nepřirozeně zahuštěné. Ukázat, jak to dříve vypadalo ve staré chalupě.

Takže horalé trávili zimu většinou doma?

Ano, ale nejen tam. Proto tu máme také lyže a sáňky.

Vidím také spoustu exponátů souvisejících s vírou.

Duchovní život bývalých horalů byl velmi bohatý. Proto zde máme stejně jako ve staré horalské světnici „posvátný koutek“.

Naši předkové se nejen modlili?

Samozřejmě. Během večerů a zimních prací se často vyprávělo příběhy a zpívalo. Proto tu máme knihu „Anna Chybidziurowa  śpiewa“, a také nahrávky.

Návštěvníci zde můžou strávit celý den a číst si.

Nejen číst. Můžou si také něco poslechnout. K poslechu máme poměrně dost nahrávek. Jsou tu autentické nahrávky zpěvu Anny Chybidziurowe a také nahrávky, na který vypráví příběhy.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.