BYSTŘICE / Žáci osmých a devátých tříd Polské základní školy v Bystřici se v pátek 18. června sešli v parku u Domu PZKO na integračním setkání.

Organizátor setkání, místopředseda MS PZKO v Bystřici Pawel Sajdok, v rozhovoru s naší redakcí vysvětluje, proč se taková setkání pořádají a jak přilákat mladé lidi k účasti na společenském životě organizace.

Proč pořádáte integrační setkání?

Hlavním smyslem celého cyklu integračních setkání je ukázat žákům, že když skončí polskou základní školu, neznamená to konec kontaktů s polskou komunitou, ale že v rámci PZKO stále existuje Klub mládeže. I když někteří z nich budou chodit do polské střední školy, jiní do českých škol, stále se mohou setkávat zde, v Klubu mládeže, kde se pořádají různé akce. Chceme jim ukázat, že něco takového existuje a že to má smysl.

Jak celá akce probíhá?

Celá akce se skládá ze dvou částí: dopolední a odpolední. Před polednem se koná terénní hra inspirovaná slavným programem Pevnost Boyard, při níž žáci rozdělení do skupin musí projít trasu kolem Hluchové a plní různé úkoly. Za jejich splnění získají klíče a na závěr si zahrají paintball.

Po obědě začíná druhá část naší akce, kterou pořádá Klub mládeže PZKO Bystřice. Jeho součástí je klubový turnaj, přednáška Józefa Szymeczka o polských kořenech v našem regionu, prezentace Klubu mládeže a folklorního souboru Bystřice. Večer se bude konat diskotéka a promítání polského filmu. Mladí lidé zde přenocují až do soboty. Celá tato zábava končí společnou snídaní.

Myslíte si, že účast na tomto setkání bude mít vliv na počet nových členů PZKO?

Než jsme začali pořádat integrační setkání, hlásili se do naší skupiny PZKO ročně asi tři lidé. Nyní máme každý rok zhruba 16 nových členů.

(ns)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.